02.06.16

ICV valora positivament la creació d'un comitè d'investigació sobre els Papers de Panamà a iniciativa del grup verd

Ernest Urtasun diu que cal una investigació “exhaustiva” sobre els Papers de Panamà i destaca que el governs han fallat en les seves obligacions de lluita contra el frau

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

La Conferència de Presidents del Parlament Europeu ha decidit avui la creació d'una comissió d'investigació parlamentària per investigar les informacions revelades per l'escàndol dels Papers de Panamà. Els grups polítics han acordat el mandat del comitè, basat en la proposta del grup Verds / ALE. El mandat serà ara ratificat pel ple en la propera sessió, del 6 al 9 de juny, i el Comitè iniciarà el seu treball just després. 

Després de la decisió, Ernest Urtasun, eurodiputat dels Verds / ALE i membre del comitè espacial taxe ha dit que la decisió d'avui “deixa clara la creació imminent d'una comissió d'investigació exhaustiva sobre les revelacions dels Papers de Panamà. Això ha estat una prioritat per al nostre grup però també ha comptat amb la predisposició de la resta de forces per investigar en profunditat i amb la rapidesa i serietat que mereix l'escàndol dels Papers de Panamà. És evident que les normes de la UE contra el blanqueig de diners no s'apliquen correctament i que la UE, els governs i autoritats han fallat en les seves obligacions de lluitar contra el frau fiscal”. “Cal dur a terme una investigació exhaustiva i garantir que hi ha conseqüències a nivell de la UE”, ha afegit Urtasun.

L’eurodiputat d’ICV ha volgut posar de relleu que és “important destacar que aquest comitè tindrà un mandat ampli per investigar totes les implicacions del cas”. Entre altres coses, el comitè investigarà la cooperació entre estats i el paper de les empreses intermediàries com Mossack Fonseca, però també empreses del sector financer i despatxos d'advocats. També el grau de compliment de les recomanacions internacionals contra blanqueig de diners i l'evasió fiscal seran temes clau en el marc del comitè. “Cal recordar que la comissió especial de LuxLeaks encara no ha pogut acabar el seu treball pel bloqueig dels grans grups i institucions com la Comissió i el Consell. Així que esperem que nova comissió d'investigació si tingui els mitjans necessaris per a continuar aquest treball", ha alertat Urtasun.