30.10.14

Iniciativa duu al ple de Figueres una moció per rebutjar el decret del cànon al préstec de llibres a les biblioteques

•Monfort: "aquest decret és negatiu per a la biblioteca de Figueres i les iniciatives com el bibliobús o la bibliopiscina. D'aprovar-se, els ajuntaments hauran d'assumir uns cànons d'autor que ara es destinen a comprar llibres o altres recursos”. •La moció d'ICV insta el govern de l'Estat a retirar el reial decret, que el redacti de nou incorporant l'increment pressupostari per assumir el cànon, que aquest sigui fix i que es reprenguin les polítiques de foment de la lectura.

Xavi Monfort

Iniciativa per Catalunya Verds de Figueres portarà al proper ple municipal, dimarts que ve, 4 de novembre, una moció per rebutjar el Reial Decret 624/2014 del govern de l'Estat, que desenvolupa el dret de remuneració als autors pel préstec de les seves obres en determinats establiments d'accés públic. Aquesta mesura afecta directament les biblioteques, excepte les dels municipis de menys de 5.000 habitants o les de centres docents. A més, des d'Iniciativa es denuncia que la seva aplicació legal i tècnica suposarà una dificultat afegida a l'objectiu de difusió cultural de proximitat que tenen aquests centres.
El regidor Xavi Monfort assegura que "aquest decret és negatiu per a la biblioteca de Figueres i les iniciatives com el bibliobús o la bibliopiscina. D'aprovar-se, els ajuntaments hauran d'assumir uns cànons d'autor que ara es destinen a comprar llibres o altres recursos. No el volem però si s'acaba implantant seria preferible que l'assumís el govern de l'Estat, ja que els ajuntaments van molt escanyats”
Per a Iniciativa, la proposta passa per retirar el decret i refer-lo, incorporant un canvi tècnic basat en el pagament d'un cànon fix, que els recursos per pagar-lo s'afegeixin als pressupostos, perquè així les biblioteques no vegin reduïdes les partides destinades a noves adquisicions de llibres. També es proposa que l'Estat impulsi de nou programes de promoció de la lectura i l'adquisició i millora de les col·leccions de les biblioteques públiques.