02.06.17

Joan Coscubiela creu que no és “democràticament acceptable” que encara no hi hagi cap llei que doni cobertura legal al referèndum

El diputat considera que al PP no li interessa permetre un referèndum ja que necessiten el conflicte territorial per sobreviure políticament

El diputat de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha criticat en seu parlamentària el Govern ja que considera que “no és democràticament acceptable que quan falten 3 mesos per la data anunciada del referèndum, no disposem encara de la llei que ha de donar-li cobertura legal”. “Estan incomplint de manera sistemàtica els acords del Parlament”, ha remarcat, alhora que ha volgut deixar clar que fins que no hi hagi aquesta norma, ni CSQEP ni els comuns es pronunciaran. “Darrerament hi ha molta gent preocupada pel que farem tot i que la nostra posició està clara des del primer moment”, ha dit, “ple suport a un referèndum que sigui inclusiu i recolzat per la societat catalana, amb garanties, que tingui eficàcia jurídica i que cerqui el reconeixement internacional per vèncer l’oposició recalcitrant de l’estat espanyol”.

Coscubiela ha volgut, també, mostrar la seva negativa a la moció presentada pel PP sobre la destinació de recursos públics a l’organització del referèndum apuntant que els populars “tenen un problema de manca d’autoritat moral per cridar al compliment de la llei i al seny”. El diputat ha recordat que “el PP ha utilitzat el conflicte territorial i nacional en benefici partidari propi i ha articulat tot el seu projecte polític sobre l’eix del conflicte vers les reivindicacions nacionals de Catalunya” i els ha culpat de portar el conflicte a un carreró sense sortida en benefici propi, per “tapar la ruptura social conseqüència de les seves polítiques”.

El diputat ha aclarit que l’ordenament constitucional sí permet organitzar un referèndum consultiu mitjançant una “petita” modificació de la llei de referèndums de 1980, que faria possible obrir una via per solucionar el conflicte. “No és que la Constitució ho prohibeixi, és que vostès no volen perquè no els interessa”, ha dit el diputat, afegint que “els interessa mantenir aquest conflicte perquè s’alimenten políticament, és com l’aire que respiren”. “El ‘ni vull ni puc’ de Rajoy és fals, hauria de ser ‘no vull perquè no m’interessa’”, ha sentenciat.