04.11.14

Joan Coscubiela: "Les dades d'atur d'octubre confirmen que la recuperació no arriba a l'ocupació"

El portaveu adjunt de l'Esquerra Plural adverteix que la situació és "d'emergència social insostenible" i reclama mesures per als aturats de llarga durada i una Renda Mínima Garantida de Ciutadania

Joan Coscubiela durant una roda de premsa després de la junta de portaveus

El diputat d'ICV i portaveu adjunt del grup parlamentari d'IU, ICV-EUiA, CHA, l'Esquerra Plural, Joan Coscubiela, ha avisat avui que, igual que l'EPA del tercer trimestre, "les dades d'atur del mes d'octubre confirmen que la recuperació no arriba a l'ocupació ", sobretot en els termes necessaris per reduir significativament el nivell d'atur. "La reducció de la desocupació no obeeix tant a la creació d'ocupació, sinó a la reducció de la població activa i al repartiment insolidari del treball via contractació a temps parcial", ha explicat Coscubiela que ha remarcat que el 54% de la reducció de la desocupació respon a la caiguda en picat de la població activa.

"Les últimes dades de comptabilitat donaven 530.000 llocs de treball equivalents a temps complet menys en el segon trimestre del 2014 que en el segon trimestre del 2012, data d'entrada en vigor de la Reforma Laboral de PP i CiU", ha recordat el portaveu adjunt de l'Esquerra Plural que ha detallat que les dades de millora de l'afiliació que detecta la Seguretat Social obeeixen a la generalització del temps parcial, "que castiga especialment a les dones".

Però per a Coscubiela "el pitjor de tots els indicadors és el de prestacions de desocupació" ja que la taxa de cobertura de les prestacions ha caigut fins al 57% quan fa un any era del 60,74%. "I el que és pitjor, dels 2.391.143 persones que perceben prestació, només un 40% -una mica més de 900.000- la perceben contributiva. La resta reben alguna de les modalitats de prestació assistencial", ha situat Coscubiela que també veu "més que preocupant "que la quantitat mitjana de la prestació contributiva d'atur hagi caigut un 26% en relació a l'any anterior.

Situació d'emergència social

"Aquest és una de les conseqüències de la Reforma Laboral: ocupació més precària i salaris més baixos comporta també una prestació d'atur més precària", ha dit Coscubiela que veu la situació "insostenible" quan més de 700.000 famílies no tenen cap ingrés. "Estem davant d'una situació d'emergència social que obliga el Govern a utilitzar els marges fiscals de què disposa per adoptar dues mesures", ha reclamat el dirigent ecosocialista que ha demanat una millora de la cobertura d'atur, especialment dels aturats de llarga durada i l'inici de la posada en marxa de la Renda Mínima garantida de Ciutadania.

En aquest sentit Coscubiela considera que "en comptes d'utilitzar els marges pressupostaris per fer regals a determinats sectors socials, amb els quals intentar recuperar el seu vot", el Govern deuria "utilitzar aquests marges fiscals per millorar les condicions de vida de les persones aturades sense ingressos ". "Si no es fa així, continuarà creixent la pobresa en la societat espanyola, fins i tot la pobresa severa", ha sentenciat.