14.07.10

Joan Herrera adverteix Zapatero que "ja n'hi ha prou" i l'insta a reconèixer la realitat d'un Estat plurinacional

En el Debat de Política General, el diputat d'ICV al Congrés adverteix el president espanyol de les conseqüències que "no s'obri la batalla per modificar la Constitució"

El portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, durant la seva intervenció en el debat de l'Estat de la Nació el 12 de maig del 2009

El diputat i portaveu d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) al Congrés, Joan Herrera, ha emplaçat avui el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a "reconèixer la realitat d'un Estat plurinacional". "Ho ha d'entendre, els catalans li estem dient ja n'hi ha prou. Si molts catalans no podem caminar de peu perquè s'ha baixat tant el sostre ara no acceptarem el que ens proposa el Tribunal Constitucional", ha afegit Herrera durant la seva intervenció en el Debat de Política General.

"Sé que molts pensen allò que els catalans borden molt i mosseguen poc o que amb un possible retorn de CiU tot tornaria a la normalitat ja que al cap ia la fi va ser el tripartit el que va intentar canviar l'status quo, però aquesta vegada les coses no poden anar per aquí perquè la gent d'ICV però també molts dels qui van votar Zapatero, ha dit prou ", ha subratllat Herrera, que ha afegit:" Ni ICV, ni ERC, ni tampoc CiU ni PSC poden donar-li oxigen a qui no entengui la dimensió del problema si no és que algun d'aquests es vulgui suïcidar, políticament parlant. Res tornarà a ser igual ".

"Vostè ni ha entès, ni ha escoltat ni ha vist la manifestació de l'altre dia, els catalans estem farts d'un Constitucional polititzat i farts de la seva actitud passiva i pusil.lànime", ha emfatitzat Herrera, que ha alertat que la sentència del TC altera el model de finançament, el competencial i el lingüístic i per tant "ara toca modificar tot allò i obrir una nova etapa". En aquest sentit, Herrera ha advertit Zapatero de les conseqüències que "no s'obri la batalla per modificar la Constitució" i ha afegit que cap partit català amb representació al Congrés pot votar ni els pressupostos ni lleis amb el PSOE.

"Després de la manifestació del 10 de juliol a Barcelona res tornarà a ser igual", ha alertat Herrera, que ha subratllat que "som una nació i volem seguir sent un poble i no dues comunitats com proposa la sentència del TC". "N'estem farts, d'òrgans com el TC que amb una sentència més política que jurídica ha menyspreat un poble, la seva voluntat de ser i de governar i que ha qualificat a la ciutadania catalana com una subespècie que no té dret ni a tan sols considerar com el que és ", ha afegit.

"Si no s'adonen que és hora de reconèixer la realitat d'un Estat plurinacional i que ha de ser federal, serà l'hora d'anar més enllà, d'escollir el nostre propi camí", ha indicat Herrera. "A ICV hi ha gent que vol un projecte federal, fins i tot hi ha independentistes, i algun autonomista, però tots tenim un denominador comú: el nostre catalanisme no vol a Catalunya dividida en dues comunitats". Per això, ha afegit el líder ecosocialista, "hem entès que el federalisme, un federalisme plurinacional i concret, i no només retòric i buit com alguns voldrien, és la millor manera de construir un país amb més autogovern i cohesionat social i nacionalment".

Zapatero "es mereix una vaga general"
D'altra banda, Herrera ha criticat durament la deriva econòmica de l'Executiu espanyol perquè "un Govern que es va reclamar d'esquerres ha protagonitzat l'ajust més dur, descompensat i injusts que es podia esperar". En aquest sentit, Herrera ha lamentat que el president Zapatero no hagi anunciat avui un nou equip econòmic per a "estendre la mà a una reforma fiscal progressiva, una reforma del sector elèctric perquè hi hagi estrategies d'estalvi i una reforma del sector financer per garantir que el crèdit arriba a famílies i empreses ". "Poques vegades com aquesta, pocs governs com el seu han merescut tant una vaga general", ha acabat assenyalant Herrera.