04.06.15

Joan Mena defensa que la Formació Professional dual estigui blindada per la garantia d’un contracte laboral

El portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA lamenta que la llei d’FP impulsada per CiU “consolida un model precari” de treball

Joan Mena durant la seva intervenció al Parlament

El portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha defensat aquest dijous al Parlament que la Formació Professional dual, és a dir aquella que combina l'educació a l'aula amb pràctiques en empreses, estigui acompanyada per una garantia de contracte laboral en finalitzar aquestes pràctiques. Amb aquesta mesura, ha defensat Mena, es podria combatre la precarietat al mercat laboral que s'aguditza actualment a Catalunya. Mena ha defensat aquesta proposta durant el debat final a la cambra sobre la llei d'FP impulsada pel govern de CiU. Una llei que, ha dit Mena, "és una oportunitat perduda" perquè enlloc de garantir un treball digne i estable "consolida un model precari" del mercat laboral que comparteixen, ha dit, PP i CiU.

"L'atur està baixant, però qualitativament ho fa amb unes feines altament precàries", ha recordat Mena al Parlament, tot afegint que "aquesta llei precaritza encara més". El portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA ha recordat en aquest sentit que aquesta mateixa setmana ha aparegut un informe de l'Agència Europea dels Drets Fonamentals que, ha indicat, és "demolidor contra el model productiu espanyol, el qual ha estat dissenyat sempre entre PP, PSOE i CiU com a crossa": "Ens diu que l'estat espanyol es situa entre els països amb més explotació laboral"; "aquest informe parla d'explotació laboral greu generalitzada i incideix en què es tracta d'un problema endèmic", ha denunciat Mena.

En aquest context, el diputat roig i verd ha lamentat "l'oportunitat perduda" que suposa la llei d'FP impulsada per la conselleria d'Ensenyament que dirigeix Irene Rigau. "Fer treballar una persona sense contracte és fomentar aquesta explotació quan hauríem d'haver aprofitat per regular una situació injusta que genera inseguretat i no ajuda a la inserció laboral", ha assenyalat Mena, que ha insistit en què "aquesta llei hauria d'haver servit per establir les bases d'un futur que expulsi la precarietat, i vostès consoliden el model precari".

"No hem aconseguit fer una llei de formació al llarg de la vida"

Per contra, el diputat roig i verd ha apostat per la proposta de blindar la FP dual acompanyant-la de la garantia d'un contracte laboral, proposta que ICV-EUiA ha portat al debat sobre la llei mantenint viva una esmena a la proposta normativa de CiU.

A més d'aquesta esmena, el portaveu d'Ensenyament d'ICV-EUiA també ha lamentat que CiU hagi traspassat altres "línies vermelles" amb la proposta de llei que s'ha debatut aquest dijous. En primer lloc, Mena ha lamentat que "no hem aconseguit fer una llei de formació al llarg de la vida". En aquest sentit, el diputat ha defensat que "vincular aquesta Llei amb una Llei de formació d'Adults que encara no està desplegada per garantir el dret a la formació com a dret bàsic, independentment de l'etapa vital de cada persona, continua sent un repte i una assignatura pendent d'aquest país".

En segon lloc, Mena ha lamentat que el model de governança previst per llei atorgui un 60% de la capacitat de decisió a la Generalitat, un 20% als sindicats i un 20% a la patronal. "Aquest model permet la imposició per part de la Generalitat de les seves decisions sense haver de negociar ni amb patronal ni amb sindicats", ha advertit Mena, i ha defensat que el model de repartiment hauria de ser de 50-25-25. "En definitiva, control públic sí. Per suposat. Per descomptat. Total. Amb majoria perquè és un servei públic, però també tendint al diàleg i al consens", ha resumit.

A més a més, el diputat roig i verd ha advertit també que "la Llei obre les portes, de bat a bat, a un incorporació indiscriminada, o decidida indiscriminadament per part del Govern, a nous actors de la formació professional", i especialment les cambres de comerç, que "entenem que ja formen part de la quota de la patronal, i haurien d'abordar el debat coordinant-se dins de la ponderació de la patronal".

Finalment, Mena ha lamentat que la llei no concreti "l'adscripció de l'Agència Pública de la Formació Professional", que s'haurà de determinar per desplegament reglamentari. "No sé si encara la Consellera Rigau i el Conseller Puig estan negociant qui controlarà l'Agència, però no es tractava d'això; no han estat valents. Ens hem quedat a mig gas, quan calia una accelerada que superés aquesta històrica dicotomia", ha lamentat Mena.

ICV-EUiA aconsegueix garantir una autoritat sobre Formació i Qualificació professional única i pública

D'aquesta forma, el diputat roig i verd ha considerat que la llei d'FP impulsada pel Govern és un bon inici, però es queda a mig camí. "Hem intentat influir el màxim possible en millorar la llei, crec que ho hem aconseguit. Però no el suficient com per poder donar-li suport", ha resumit Mena, que ha destacat que la proposta sí que incorpora algunes de les millores defensades per ICV-EUiA.

En aquest sentit, Mena ha destacat que s'ha aconseguit una millora en la integració dels subsistemes que conformen l'FP; i també "que hi hagi una autoritat única sobre la Formació i la Qualificació Professional i que aquesta sigui pública, amb personalitat jurídica pròpia i recursos i finançament garantit a través dels pressupostos de la Generalitat". "Aconseguim que la Comissió Rectora del sistema estarà adscrita al Departament de la Presidència, evitant així l'eterna bicefàlia entre Ensenyament i Empresa i Ocupació que segregava el model", ha afegit en tercer lloc Mena, i, en quart lloc, s'ha declarat "especialment satisfet" amb la incorporació de cinc principis rectors : de suficiència, d'accessibilitat, de capitalització, de promoció professional i d'adscripció a l'espai europeu.