13.12.16

Josep Vendrell retreu al ministre d'energia els grans beneficis de les elèctriques mentre creix la desigualtat energètica

El diputat d’En Comú Podem ha exigit a Álvaro Nadal que no hi hagi cap tall de llum sense l’autorització dels serveis socials competents

Josep Vendrell en una comissió del Congrés dels Diputats

El diputat d’En Comú Podem, Josep Vendrell, ha retret avui al Ministre d’Energia, Álvaro Nadal, que “les empreses elèctriques tenen uns grans beneficis mentre que continua creixent la desigualtat energètica”. Així ho ha manifestat Vendrell durant la compareixença de Nadal a la Comissió d’Indústria del Congrés, on també ha demanat al ministre que “no hi hagi cap tall de subministres elèctrics sense l’autorització dels serveis socials competents, que han d’informar sobre la situació de vulnerabilitat de la persona o unitat familiar afectada”.

Per altra banda, Vendrell ha preguntat al Ministre d’Energia si es compromet a realitzar una auditoria del dèficit de tarifa de la llum i dels costos del sistema “per saber si són legítims i quina part devem assumir o bé si hi ha una sobreretribució de les empreses elèctriques, ja que “tenim un sistema energètic molt car per les persones i famílies i els costos que s’arrosseguen són un autèntic escàndol”.

Pel que fa a les tarifes de la factura de la llum, la part fixa representa el 70 %, “el que suposa incrementar la pobresa i no incentivar l’eficiència i l’estalvi”, ha manifestat el diputat d’En Comú Podem davant del ministre. Així, Vendrell ha reiterat que la tarifa ha de ser “sostenible, socialment justa i ha de fomentar l’estalvi”.

Vendrell ha demanat un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears i tèrmiques i tampoc renovar els permisos d’explotació per aconseguir una transició justa, ja que “l’objectiu de les elèctriques és que la vida útil de les centrals passi de 40 a 60 anys i s’ha de tenir en compte que es tracta d’una energia perillosa i té una aportació limitada”.

En aquest sentit, el diputat d’En Comú Podem ha considerat que s’ha de produir un canvi en el model energètic i caminar cap al model d’energies renovables, “una transició tecnològicament i econòmicament viable i necessària que ha de ser una prioritat d’aquesta legislatura”. Vendrell ha recordat que la regulació que va fer el Govern del PP de l’autoconsum tenia l’objectiu d’impedir el desenvolupament del mateix autoconsum.