16.03.16

Junts pel Sí i el PP impedeixen eliminar els concerts a les escoles que segreguen per sexe com demanava Catalunya Sí Que es Pot

Jéssica Albiach: “No podem incentivar models educatius que normalitzen la diferenciació entre dones i homes”

Joan Coscubiela i Jéssica Albiach

La diputada de Catalunya Sí Que es Pot Jéssica Albiach ha defensat avui al Ple del Parlament que no es destinin recursos públics a finançar escoles que segreguen per sexes. “No podem legitimar ni incentivar models educatius que atempten contra el principi d'igualtat d'oportunitats i normalitzen la diferenciació entre dones i homes”, ha mantingut Albiach, que ha instat als diputats d’Esquerra i els independents de Junts pel Sí a “ser valents i prohibir explícitament que les escoles que segreguen per sexe rebin diners públics”. Els vots de Junts pel Sí i del PP, però, han tombat la proposta i han impedit eliminar aquests concerts que tenen les escoles de l’OPUS.

Albiach ha recordat, llegint una nota de premsa d’ERC de 2014, que la diputada Anna Simó, que ha defensat el no a la proposició de llei en representació de Junts Pel Sí, llavors manifestava en contra de l’educació diferenciada i amb els mateixos arguments van votar en contra dels concerts a les escoles que separen per sexe.

“Classificar a les persones pel seu sexe és retrògrad, una educació separada fomenta els vells estereotips de la divisió sexual tradicional, que avui no té sentit en la nostra societat”, ha afirmat Albiach. La diputada de Catalunya Sí Que es Pot ha instat els grups a “decidir si volem una societat en què homes i dones tinguin característiques, hàbits i emocions diferents, que els encaminin cap a posicions, tasques i papers socials diferents, o si considerem que no s’ha de marcar els destins i els rols socials a partir del sexe”. “Aquesta és la veritable distinció entre qui està per la escola segregada i qui està per la coeducació”, ha sentenciat.

La diputada ha fet èmfasi en el fet que la Llei d’Educació prohibeix la discriminació per sexe en els criteris de prioritat en l’accés als centre educatius, així com considera que s’ha de fomentar la igualtat efectiva entre homes i dones. “La segregació per sexes és contradictòria amb aquests principis ja que dinamita tot principi d'igualtat. És per això que no hi ha escoles públiques que diferenciïn per sexe a Catalunya, ja que aniria en contra de l’ordenament jurídic”, ha assenyalat.

“Les etiquetes no són d’aquest segle i si algú les vol seguir aplicant, que se les pagui. No pot esperar que l’administració pública ho faci”, ha sostingut Albiach, que ha recordat que el manteniment dels concerts amb les escoles que segreguen per sexe “ens costa anualment als catalans i catalanes 30 milions d’euros”. “Si pensem que la construcció d'una escola costa al voltant de 3 milions d'euros, a Catalunya tenim 10 escoles menys que defensen la coeducació, 10 escoles menys que defensen un model de societat igualitari i just, 10 escoles menys que defensen la construcció d’una societat que tingui en compte la justícia de gènere”, ha subratllat.

“No es tracta de vulnerar el dret a la lliure elecció de centre per part de les famílies ni de vulnerar el dret dels propietaris de les escoles afectades a mantenir el seu projecte educatiu. Es tracta de que ho facin en l'àmbit privat i no amb l’empara dels recursos públics”, ha conclòs Albiach.