19.03.14

Laia Ortiz assegura que l'informe dels experts “no aporta nous ingressos”, recentralitza, retalla poder tributari i és tan sols una coartada perquè el Govern consolidi les retallades socials

ICV troba escandalós que els suposats experts oblidin la desigualtat i la taxa de pobresa existent quan plantegen la proposta de reforma fiscal

Laia Ortiz en comissió per demanar l'abolició de la barbàrie del Toro de la Vega

Laia Ortiz, diputada d'Iniciativa per Catalunya Verds i portaveu d'Hisenda del grup parlamentari d'IU, ICV-EUiA, CHA: L'Esquerra Plural, ha assegurat avui que l'informe dels experts per a la reforma tributària “no aporta nous ingressos” sinó que "insisteix a seguir reduint la despesa pública" quan ja estem a la cua de la UE i que, al seu parer, tan sols és una coartada perquè el Govern triï les mesures que li convenen.

Així ho ha expressat a la Comissió d'Hisenda i Administracions Públiques del Congrés dels Diputats, on ha comparegut Manuel Lagares, president del comitè d'experts.

La portaveu d'Hisenda de l'Esquerra Plural s'ha mostrat convençuda que el “transvasament” de recaptació des dels impostos indirectes als directes que preveu l'informe dels experts” “portarà a la pobresa a moltes famílies” ja que "la desigualtat no s'aborda des de cap perspectiva", tot el contrari, incrementa la desigualtat perquè penalitza les rendes baixes i mitjanes.

Ortiz comparteix la necessitat de fer una reforma fiscal "profunda" però creu que "és hora de canviar orientacions" fiscals, centrant-se en els problemes de "baixa recaptació, ineficiència del sistema, l’alt frau, desigualtat i insuficiència per sostenir l'Estat del Benestar, cosa que el document dels experts no fa”.

La diputada d'ICV ha criticat que es defensi que l'IVA és un impost "neutral" i que s'aposti per rebaixar les cotitzacions socials, fet que empitjorarà les dificultats que avui tenen moltes famílies i el propi sistema de pensions. En canvi, aposta per reduir tributació al capital.

Així, ha assegurat que la "devaluació interna ja l'estem vivint, via salarial", la qual cosa "ja afecta a les cotitzacions socials". "La devaluació ja s'està vivint per la reforma laboral i vostès proposen dues tasses".

Ortiz ha subratllat que la comissió no té una composició plural, ni ideològica ni territorial i ha incidit en el fet que no formi part d'ella cap dona.

A més ha mostrat la seva disconformitat per no abordar la desigualtat social i ha afegit que en el text no apareixen paraules com pobresa o exclusió social i que estat de benestar ho fa en tan sol dues ocasions.

A més a més,  ha denunciat el model “centralista i uniformitzador que proposen, menystenint qualsevol principi de federalisme fiscal ja que retalla qualsevol responsabilitat fiscal a les CCAA”.

Ortiz comparteix la necessitat d’avançar en la fiscalitat ambiental, encara que denuncia que moltes mesures que proposen no van en aquest sentit.