30.11.11

L’Ajuntament acorda impulsar les ‘superilles’ a proposta d’ICV-EUiA

Ricard Gomà denuncia que CiU i PP acorden acceptar una rebaixa d’1 milió d’euros en l’aportació de la Generalitat a les escoles bressol

Ricard-Quim Plenari

El Consell Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una proposició d’ICV-EUiA per tal d’impulsar “el projecte de superilles en el conjunt de la ciutat i iniciar el desplegament del projecte per què, en el termini de tres anys, es desenvolupin un mínim de 4 superilles”. La proposta, que ha rebut el suport de CiU, PSC, UxB i l’abstenció del PP, suposa “caminar amb rapidesa cap a la pràctica” en la reordenació de la mobilitat i l’espai públic, especialment sobre la trama Cerdà.

El president d’ICV-EUiA al Consistori, Ricard Gomà, ha assegurat que aplicar la lògica de les superilles a l’Eixample permetria “reduir en un 24% els desplaçaments interns en vehicle privat i passar del 38 al 58% d’espai públic disponible per a les persones”, superant la situació actual, en què el 62% és espai reservat per als cotxes.

La mesura suposaria abordar, no només un problema de mobilitat, sinó també de salut, per la millora de la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació atmosfèrica.“Cal reduir de manera estructural la presència del cotxe a la ciutat”, ha assegurat Gomà, partidari d’impulsar aquesta “redistribució democràtica de l’espai públic”.

Al Consell Plenari, Gomà ha denunciat també l’acord de CiU i PP per acceptar una rebaixa d’un milió d’euros en la partida amb què la Generalitat contribueix al finançament de les places d’escola bressol. “Estem davant de la primera gran retallada en educació infantil a Barcelona, aplicada a més amb retroactivitat, vulnerant unilateralment els acords presos”, ha assegurat Gomà, qui ha advertit que l’afebliment del model públic d’escoles bressol és una “bomba de rellotgeria” que posa “en risc la cohesió i la convivència als barris”..

Gomà també ha preguntat a Trias quants equipaments socials municipals ha visitat des que és alcalde, constatant que ha estat “només un”, al marge de les visites realitzades a diferents entitats. “Si manté aquest ritme, al final del mandat no haurà arribat ni al 10% dels 96 equipaments” de què disposa l’Ajuntament, ha advertit. Gomà ha recordat a Trias que la tasca de l’Ajuntament ha de ser “el pal de paller” de les polítiques socials, i ha lamentat que l’alcalde “ignori” en la seva agenda la tasca dels treballadors i treballadores municipals en aquest àmbit.

Al Consell Plenari, ICV-EUiA també ha presentat un prec perquè el govern municipal “segueixi l’exemple de Saragossa i retiri la candidatura de Barcelona als Jocs Olímpics d’Hivern de 2022”, un projecte “incomprensible, sobretot en temps de crisi i retallades” i que no ajuda a reconstruir la complicitat amb la ciutadania, ha afirmat Gomà.