01.12.16

L’àmbit LGBTI+ d’ICV exigeix més implicació per part de la Generalitat en la prevenció i lluita contra la SIDA

Activistes de l'Àmbit LGTB+ i càrrecs institucionals d’ICV participaran en els principals actes commemoratius de l'1D que tindran lloc per tot el territori.

La comunitat internacional commemora un any més l’1 de desembre per recordar i donar a conèixer al món l'epidèmia global de la SIDA causada pel VIH. Per a Carles Rodríguez, coordinador d’LGTBI+ d’ICV, a Catalunya i a l’Estat, més enllà de les declaracions d’intencions, “cal passar als fets”, i és per això que “lamentem que el Govern català encara no hagi desenvolupat el Pla Nacional de Lluita contra la SIDA, pendent des del 2014”. En aquest sentit, ICV se suma a les reivindicacions de les entitats i plataformes que treballen en l’àmbit del VIH que han manifestat públicament el seu descontentament per la manca de recursos pressupostaris destinats a la prevenció, l’atenció a les persones i a l’acció comunitària, i la poca voluntat política per incloure la implementació de la profilaxi pre-exposició (PrEP).

Des d'ICV valorem que són les polítiques de prevenció la  principal prioritat en la lluita contra una epidèmia que no s'atura. I és per això que commemorem l’1 de desembre d’enguany amb el lema #MésPressupostMenysInfeccions. "Calen més recursos destinats a la prevenció en el tractament de la malaltia, i ara mateix intuïm que no és la prioritat d’aquests Governs de tall conservador i austericides", ha denunciat Rodríguez,  alhora que ha reclamat que “és un dret humà i és de justícia social que les persones amb més risc de contraure el VIH tinguin accés a nous mètodes preventius.” En aquest sentit, des d’ICV es demana la inclusió de la profilaxi pre-exposició (PrEP) dins del sistema públic de salut, un mètode preventiu que ha demostrat científicament més eficàcia  en la disminució de les infeccions. Països com França, Regne Unit o Noruega ja han fet passos decidits en aquesta direcció. ICV se suma al Manifest promogut per les entitats socials i comunitàries en la lluita contra la SIDA, que demana que a Catalunya i a l'Estat espanyol la PrEP sigui accessible a tot el territori. Donem suport a la Plataforma Gais Contra el VIH, que ha endegat una campanya d’abast estatal amb el lema “Cada dia que el Ministeri de Sanitat i el Departament de Salut retarden l’accés a la PrEP, a Catalunya es diagnostiquen dues persones amb VIH i més de 10 a tot l’Estat”.