13.07.09

L'executiva d'ICV dóna un sí unànime a l'acord pel nou sistema de finançament

Joan Saura alerta que una "part importantíssima" d'aquests recursos hauran d'anar a polítiques socials

Saura finançament

El president d'ICV, Joan Saura, ha explicat avui que la Comissió Executiva Nacional de la formació ecosocialista ha donat "un sí unànime a l'acord pel nou sistema de finançament" que ha arribat aquest cap de setmana el Govern de la Generalitat. De la mateixa manera el coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, ha explicat que l'òrgan de govern de la seva formació també ha fet el mateix aquest matí en una reunió extraordinària després de les negociacions d'aquest cap de setmana.

Saura, que ha qualificat l'acord d'"excel·lent i històric per Catalunya", ha alertat als socis de Govern que una "part importantíssima d'aquest acord de finançament han d'anar destinats a polítiques socials, ha de servir per tenir més instruments i donar resposta a les necessitats de la gent". En termes semblants s'ha pronunciat Miralles que ha assegurat que l'actualització de l'acord d'Entesa "surt reforçat amb aquest pacte i tenim un any i mig per posar això en pràctica".

Per Saura, aquest acord de finançament "enforteix i obre un nou cicle polític en els 15 mesos que resten per les eleccions autonòmiques". En primer lloc "per les xifres que són justes i dignes", "pel tipus de model que assegura una continuïtat del finançament de Catalunya que permet que per primera vegada els recursos per càpita de Catalunya estiguin per sobre de la mitjana", i en darrer lloc perquè "el model és solidari davant les crítiques de la dreta de l'Estat espanyol".

Amb tot, Saura ha volgut deixar clar que aquest si a l'acord de finançament no pressuposa un si als pressupostos generals de l'Estat. "Sense acord de finançament no donaríem suport als pressupostos, amb acord de finançament depèn de la negociació", ha dit el president d'ICV alhora que ha remarcat que el "si als pressupostos generals de l'Estat no depèn del si a l'acord de finançament".

El màxim dirigent ecosocialista, que també ha qualificat l'acord com "el més important des de la recuperació de l'autogovern", ha advertit a CiU que "encara està a temps de rectificar". "Que reconeguin que mai havien aconseguit un acord com aquest i que deixin de tenir com a objectiu trencar la cohesió del Govern i facin un pas per donar suport a la proposta de finançament amb el suport de tota la societat civil catalana", ha dit Saura al mateix temps que ha recordat que només amb el primer any d'aplicació del nou model de finançament, la Generalitat aconseguirà tants recursos econòmics com amb l'aplicació de tot el model de CiU que ha imperat aquests anys i que es va pactar amb el PP l'any 2001.

Finalment, el coordinador general d'EUiA ha recordat als socialistes que l'assignatura pendent ara és el finançament local i dels ajuntament de Catalunya.