10.02.16

Marc Vidal insta Borràs a explicar el calendari per la recuperació dels drets salarials de la funció pública

El diputat de Catalunya Sí que es Pot demana a la consellera de Governació que saldi el deute amb els ajuntaments i que busqui els mecanismes per combatre l’RSAL

Marc Vidal durant una intervenció al Ple del Parlament

El diputat de Catalunya Sí Que es Pot Marc Vidal ha aprofitat la compareixença de la Consellera del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, per reclamar-li que detalli el calendari de desplegament de la moció que instava al govern a la recuperació de la paga extra dels funcionaris i dels drets salarials de la funció pública. “Sé que el 19 hi ha la reunió de la Mesa de la Funció pública: hi haurà negociació?”, ha preguntat Vidal que espera que l’executiu tingui una actitud diferent de l’anterior legislatura on no hi havia negociació sinó imposició del govern.

“Sap que la recuperació serà bona pels funcionaris encara que l’1% sigui minso”, ha assegurat Vidal que ha recordat que hi ha molta diferència en el salari dels sous públics. “L’anterior secretari d’economia deia que estaven ben pagats i que qui no ho estava eren els directius. Si aquesta és la qüestió, tindrem un problema”, ha dit el diputat. “Tindrà més difícil d’explicar que no fa el que ha fet fins ara perquè és de les poques conselleres que repeteix”, li ha dit Vidal, que ha avisat al govern que col·laborarà en les mesures programàtiques coincidents amb Catalunya Sí Que es Pot però que serà “implacable opositor” de les qüestions divergents.

“S’han augmentat o han disminuït els càrrecs de confiança en les diferents administracions públiques. Coromines, però ha parlat d’ètica?”, ha preguntat el diputat gironí que ha recriminat a la consellera el nomenament d’Agustí Colomines, exdirector de la CATdem, com a director de l’escola de la Funció Pública: “sovint l’estètica configura l’ètica i no sé quin missatge és el que s’està enviant a la ciutadania”.

RSAL

Una altra de les qüestions que Vidal ha traslladat a la consellera ha estat la necessitat de fer un “reconeixement formal” del deute de la Generalitat amb les administracions locals i d’establir un calendari amb compromisos realistes de pagament. “Establim una calendarització perquè els nostres municipis no aguanten més”, ha reclamat Vidal, que també ha demanat a la consellera que els reconegui “com a estructures d’estat que ja existeixen”. “És atrevit dir que l’RSAL és una llei superada tal com vostè ha assegurat”, li ha recriminat Vidal: “ja ens agradaria però la destral la tenen al damunt i els impedeix la vida municipal de manera activa”, que ha afegit que cal trobar els mecanismes per combatre-la.

Llei de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica

Finalment, Vidal, que ha mostrat la seva incredulitat i sorpresa perquè el departament d’Habitatge es traslladi a Governació, ha demanat al govern que concreti quan es desplegarà la Llei de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. “Quantes ajudes al lloguer o al pagament de quotes hipotecàries s’han destinat? Té alguna previsió per als propers pressupostos? I quin acompanyament s’ha fet per re allotjaments?”, ha volgut saber el diputat de Catalunya Sí Que es Pot.