15.03.16

Maria Freixanet al PP: “Si de veritat els preocupa la unitat d’Espanya, abandonin les polítiques d'austeritat, proposin un rescat social i permetin el referèndum”

La senadora Maria Freixanet fa una esmena a la totalitat a la moció del PP i lamenta la seva visió “irreal” de l’Estat, la negativa al referèndum, la repressió com a mètode i la seva visió tancada de la Constitució

Maria Freixanet durant el ple del Senat

La senadora portaveu d’En Comú podem, Maria Freixanet, ha estat l’encarregada avui de marcar la posició del seu grup en la moció del PP sobre la unitat d’Espanya. “No aporta res, només incrementa el conflicte territorial i genera més problemes que solucions”, ha criticat Freixanet per la qual cosa ha assegurat que el seu grup ho esmena tot: “la concepció irreal de l'Estat, la repressió com a mètode, la negativa al referèndum i la visió tancada de la Constitució”. Però, ha dit, l’esmena principal és al “cinisme” amb què parlen de la unitat d’Espanya. “Quina unitat? Si estan fracturant Espanya socialment, econòmicament i identitàriament”, ha denunciat la senadora de la confluència per la qual cosa els ha etzibat: “Si de veritat els preocupa la unitat, la convivència; abandonin les polítiques d'austeritat, proposin un rescat social i posin en marxa el referèndum”.

“I si la seva resposta a tot segueix sent que res canviï, aleshores apartin-se, deixeu-nos treballar a nosaltres que tenim un món sencer a canviar”, ha reclamat Freixanet, que ha recordat que després de 4 anys del govern del PP, hi ha pitjor qualitat en l’ocupació gràcies a la reforma laboral, pitjor salut, gràcies a les retallades i menys drets gràcies a les decisions econòmiques. “Espanya ja és el país Occidental on més creix la desigualtat, després de Xipre. I aquesta fractura, aquesta desigualtat, no s'explica per la comunitat autònoma en què vivim, s'explica per la classe social a la qual pertanyem”, ha assegurat Freixanet, que ha posat de manifest que entre un barri ric i un barri pobre de Barcelona hi ha 8 anys de diferència d’esperança de vida de la mateixa manera que hi ha 13 punts de diferència en la taxa d’atur entre un barri pobre de Madrid i un barri ric de la mateixa ciutat.

Durant la seva intervenció, la senadora d’En Comú Podem ha acusat el PP de facilitar una societat més desigual “empobrint a la gent i enriquint les elits”. “Unitat d’Espanya, li diuen”, ha ironitzat, alhora que ha desgranat les principals esmenes d’En Comú Podem a la moció. Sobre la concepció “irreal de l’Estat”, Freixanet ha assegurat que el text del PP “parla d’un país que no existeix”. “El que sí que existeix és plurilingüe i mestís”, ha dit Freixanet, que considera que el PP té interès en mantenir el conflicte territorial perquè “com més parlem d’aquest tema, menys parlem de retallades i de corrupció”. “El mateix passa amb Convergència”, ha dit en català.

“Que callin tots, aquesta és la seva solució a la crisi territorial, i a totes les crisis; d'aquí la Llei Mordassa”, ha continuat Freixanet fent referencia a la tercera esmena del seu grup. “En aquest text, vostès obliguen a la convivència i al consens. Però el consens no s'imposa ni tampoc el federalisme ni la independència”, ha dit i, per això, “l'única opció és preguntar a la gent, i després prendre decisions polítiques en conseqüència”. Finalment, la senadora d’En Comú Podem ha acusat al PP d’utilitzar la Constitució com a “refugi” però “curiosament”, ha dit, “sempre es remeten a uns pocs articles, mai als que parlen de salaris decents, del dret a l’habitatge o de pensions suficients per una vida digna”.