12.07.17

Marta Ribas: “La Renda Garantida beneficia tothom perquè sense cohesió social no hi ha democràcia”

La diputada de CSQEP agraeix les entitats que “s’han mobilitzat per garantir drets” amb l’aprovació de la Renda Garantida i recorda que el seu grup no ha presentat esmenes a la ILP

La diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas ha transmès avui el seu agraïment a les entitats socials, sindicats, col·legis professionals i partits que “s’han mobilitzat per garantir drets i canviar polítiques” el dia en què el Parlament la Proposició de Llei de Renda Garantida de Ciutadania derivada d’una ILP. “La Renda Garantida beneficia tothom. Perquè sense cohesió social no hi he democràcia”, ha manifestat Ribas, que ha recordat que el seu grup no va presentar cap esmena a la ILP amb l’objectiu que la iniciativa sorgida de la societat civil no es “desvirtués” en el seu tràmit parlamentari.

“Avui és un dia feliç. Estem regulant un dret subjectiu, no condicionat a disponibilitats pressupostàries, un dret universal i de justícia”, ha subratllat Ribas, que ha recordat que l’aprovació avui de la Renda Garantida ha hagut de superar “traves i oposicions polítiques”. Això mentre “moltes persones han seguit patint per garantir sostre, pa i llum a la seva família”. “Arribem tard per molta gent”, ha afirmat la diputada, que ha recordat que a dia d’avui les famílies en situació de vulnerabilitat, afectades per “les reformes laborals, l’atur i les polítiques de retallades dels governs Mas en les prestacions socials”, continuen rebent “una Renda Mínima d’Inserció retallada en el seu accés des del 2011”.

Ribas ha posat en valor que malgrat s’han hagut de fer “cessions” i “s’ha passat el rasclet a la proposta inicial”, la llei “manté pilars essencials” del model defensat per CSQEP, com que es tracti d’un dret subjectiu, no estigui condicionat a la disponibilitat pressupostària, una prestació “suficient” referenciada en l’IRSC, i el silenci positiu, que fixa que una petició no resposta per l’Administració serà resolta com a positiva.

La diputada de la confluència ha fet una crida a “seguir treballant en un compromís col·lectiu perquè aquest dret s’implementi en la seva totalitat”, i ha explicat que CSQEP col·laborarà en difondre la llei perquè arribi a tothom que hi pugui accedir. “Aquest és un consens de país que pot iniciar un gir d’abordar la pobresa de l’assistencialisme cap a una lluita contra les desigualtats a partir de garantir drets. Però caldrà seguir treballant enxarxats per a mantenir aquest gir i aprofundir-lo”, ha conclòs.