27.11.18

El Masnou, a proposta d’ICV-EUiA, acorda demanar la derogació del delicte d’injúries a la Corona i aposta per l’abolició de la Monarquia

El ple de novembre va aprovar una declaració institucional presentada per ICV-EUiA en la qual, a més de la derogació del delicte d’injúries a la Corona també es demana que es convoqui un referèndum perquè puguem decidir entre Monarquia i República

Garzón celebra la condemna del TEDH a Espanya per la crema de fotos del rei i exigeix una reforma del Codi Penal

La moció recorda la sentència dictada el passat mes de març pel Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) per la qual condemna Espanya  a tornar la multa que, a canvi de no ingressar a la presó, van pagar dos joves condemnats per cremar fa 11 anys una foto del Rei durant la Diada i ressalta la contradicció entre la protecció que el Codi Penal ofereix a la Casa Reial i la jurisprudència del TEDH segons la qual els ordenaments no poden atorgar una protecció especial i qualificada als seus càrrecs i institucions més importants sinó més aviat al contrari, han de permetre un major grau de crítica.

La moció també esmenta que, recentment, el Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució per reprovar el comportament del Rei pel seu discurs després de l'1 d'octubre de 2017, on va encoratjar la confrontació i la tensió i, embolcallant-se en una Constitució que ja no representa a tota la societat, es va posar en la primera línia del bloc reaccionari.

Finalment, la moció també recorda que l'acord pressupostari entre Units Podem i el Govern inclou la modificació dels articles del Codi Penal que regulen els delictes d'ofensa als sentiments religiosos i injúries a la Corona així com que, recentment, ha estat admesa a tràmit al Congrés una llei de protecció de la llibertat d'expressió, impulsada per Izquierda Unida, que recull precisament aquest acord.

Amb l'aprovació de la moció, amb els vots a favor d’ICV-EUiA, ERC, PDeCAT-Unió i la CUP i els vots en contra de C’s, PSC i PP, es va acordar:

  1. Instar el Govern de l'Estat a derogar el delicte d'injúries al Rei i a la Casa Reial
  2. Rebutjar i condemnar el posicionament del Rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte de Catalunya, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials de l'1 d'octubre.
  3. Reafirmar el compromís amb els valors republicans i apostar per l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia.
  4. Instar el Govern i al Congrés dels Diputats a què es permeti investigar en seu parlamentària les accions realitzades per Joan Carles de Borbó des de l'any 2014, moment en què deixa de ser inviolable jurídicament, i sobre qui recauen indicis suficients de delicte i
  5. Instar el Govern a convocar un referèndum d'acord a la Constitució perquè els ciutadans puguem decidir entre Monarquia i República.

NOTA: Al peu de la notícia trobareu l’enllaç al text íntegre de la moció aprovada.