22.09.09

Medi Ambient i Habitatge ha atorgat més de 585.000 € l’últim any a ens locals per al foment de la mobilitat sostenible

El Pla català de mitigació del canvi climàtic (2008-2012) inclou diferents mesures de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle en el marc de la mobilitat i se centra en la diversificació i la millora energètica del sector i en la mobilitat sostenible i el transport públic

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha atorgat l’últim any, a través de la convocatòria de subvencions per promoure accions de sostenibilitat local,  585.107,50 € per al foment de la mobilitat sostenible. Aquesta xifra representa pràcticament el 50% del total atorgat en la convocatòria, que ha estat de 1.177.716,26 €.
 
Així ho ha explicat aquest vespre el director general de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat, Frederic Ximeno, durant la presentació de la unitat mòbil d’educació ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge, l’Ambibús, a Badalona (Barcelonès), que mostra l’exposició itinerant “Respirem benestar”, sobre la qualitat de l’aire a l’entorn metropolità.
 
Les actuacions concretes subvencionades per fomentar la mobilitat sostenible són les intervencions urbanes a favor de l'ús de la bicicleta com a mitjà de mobilitat quotidiana, l’adequació de vies urbanes per al seu ús, carrils bici i aparcaments de bicicletes, la implantació de sistemes de lloguer o préstec gratuït de bicicletes en els nuclis urbans, l’adquisició de bicicletes, l’adequació de camins segurs, a peu o en bicicleta, per accedir a les escoles, i l’execució d'accions adreçades al desenvolupament de projectes d'un servei de compartir cotxe (car pooling).
 
A Catalunya, la mobilitat és l’origen de l’emissió d’uns 16 milions de tones de CO2, responsables del canvi climàtic, cada any. El Pla català de mitigació del canvi climàtic (2008-2012) inclou diferents mesures de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle en accions sobre la mobilitat i se centra en la diversificació i la millora energètica del sector i en la mobilitat sostenible i el transport públic.
                       
En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, Frederic Ximeno, i la directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas, han lliurat una quinzena de bicicletes plegables als guanyadors dels sortejos que s’han anat celebrant entre els visitants de l’exposició de l’Ambibús. La unitat mòbil ha visitat fins ara més de vint municipis inclosos en el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire decretat per la Generalitat.  L’exposició “Respirem benestar” vol transmetre la importància de l’aire per a la vida i la seva qualitat en el benestar de les persones, i explicar com s’origina i de quina manera ens afecta l’aire contaminat. També explica de quina manera es controla la qualitat de l’aire que respirem i què es pot fer per prevenir i reduir l’emissió d’elements contaminants a l’atmosfera.
 
Bona part de les mesures incloses en el Pla d’actuació es prenen en el transport terrestre, ja que aquest sector contribueix entre un 40 i un 50% a les emissions dels principals contaminants que afecten la ciutadania de l’entorn metropolità. Entre les mesures de reducció destaquen la gestió de la velocitat dels vehicles, l’elaboració de plans de mobilitat, el Pla de mobilitat de la regió metropolitana, i la reducció de l’emissió de contaminants a l’aire de la flota d’autobusos i els camions de serveis.