14.04.15

Mena presenta una bateria de propostes contra la desigualtat educativa que ICV-EUiA defensarà en el proper ple del Parlament

El portaveu adjunt de la coalició reivindica els valors republicans amb motiu del Catorze d'Abril i reclama la dimissió de Fernández Díaz per suggerir que el sobiranisme afavoreix el terrorisme

Joan Mena durant una roda de premsa al faristol del Parlament

Elaborar i consensuar un nou decret de menjadors escolars, garantir l'alimentació també en períodes no lectius, impulsar preus assequibles per a les activitats extraescolars o instaurar l'Índex de'Equitat Educatiuva a Catalunya. Aquestes són algunes de les mesures de la bateria de propostes contra la desigualtat educativa que ICV-EUiA defensarà en el proper ple del Parlament, que comença aquest dimecres. Així ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el portaveu adjunt i portaveu d'Educació roig i verd, Joan Mena. Mena també ha denunciat els incompliments dels acords del Parlament en matèria de Salut i, tot recordant que és Catorze d'Abril, ha reivindicat la vigència dels valors republicans.

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA ha explicat que la coalició defensarà en el proper ple una moció sobre menjadors escolars que reclama elaborar un nou decret que reguli aquest àmbit i que substitueixi l'actual, que té ja gairebé vint anys i que, per tant, ha defensat Mena, no respon a les nececcitats actuals. Així mateix, la moció també proposa establir un programa per garantir que tots els infants catalans prenen tres àpats al dia, regular les ràtios i les condicions laborals del personal de menjadors escolars i impulsar la dieta mediterrània i els productes ecològics a les escoles, entre d'altres.

Mena ha recordat que ja va defensar al ple una proposició que atorgués rang legal al dret a una alimentació garantida als i les escolars de Catalunya, però que CiU i ERC van tombar la proposta al•legant que aquest àmbit havia de ser gestionat per decret, i per això ha reclamat que ara donin suport a la proposta.

Més enllà d'aquesta moció, ICV-EUiA proposarà també en el proper ple altres mesures per lluitar contra la desigualtat educativa, com simplificar els tràmits de sol•licitud de beques educatives; retirar els concerts educatius a centres que generen desigualtats, com per exemple aquells que segreguen per sexes; o detallar d'una vegada els aspectes tècnics i jurídics dels instituts-escola. ICV-EUiA farà aquestes propostes mitjançant esmenes a una moció del PSC.

"Amb aquestes mesures pretenem fer de l'escola pública una eina de lluita contra la pobresa i les desigualtats, una cosa que el Govern de CiU i la consellera Rigau encara no han entès", ha destacat Mena, que ha afegit que "moltes d'aquestes mesures no suposen un gran esforç econòmic per a la Generalitat; només cal voluntat política".

"Un Govern que diu defensar la sobirania però que no respecta les decisions del Parlament de Catalunya"

Així mateix, Mena també ha explicat que la cambra debatrà sobre els incompliments en l'àmbit sanitari per part del Govern de CiU a proposta d'ICV-EUiA, que no descarta acudir també a la justícia davant d'aquests incompliments, ha afegit el portaveu adjunt del grup.

El de CiU, ha dit Mena, "és un Govern que diu defensar la sobirania però que no respecta les decisions de qui hauria de ser la representació de la sobirania popular: el Parlament de Catalunya". En aquest sentit, el roig i verd ha denunciat que l'executiu de Mas segueix tirant endavant el projecte ViscMés de privatització de les dades sanitàries malgrat que la cambra va acordar paralitzar-lo, i ha anunciat que la mesa de la cambra ha acordat que la comissió de Salut debati sobre el compliment de la moció, atès que han transcorregut quatre mesos des de la seva aprovació.

Pel que fa a la creació d'un consorci sanitari a Lleida, un projecte que el Govern Mas també està desplegant malgrat el rebuig del Parlament, Mena també ha denunciat el que ha considerat un incompliment més. "Exigim a Boi Ruiz que aturi el procés de consorciació perquè així ho ha reclamat la majoria del Parlament, així com les 38.000 signatures recollides per la Marea Blanca de Lleida".

Proposta per modificar l'impost d'establiments turístics

En el mateix ple del Parlament que començarà dimecres ICV-EUiA també defensarà una proposició de llei de modificació de l'impost en establiments turístics, ha explicat Mena. La coalició, ha afegit, defensarà redistribuir aquesta pressió fiscal, augmentant la tributació dels grans complexos de luxe i alleugerint la dels establiments respectuosos amb l'entorn, com les cases rurals; així com fer que l'impost sigui finalista i els recursos recaptats serveixin per millorar el patrimoni cultural i natural.

Valors republicans

Mena ha fet aquestes explicacions en una roda de premsa que ha tingut lloc aquest Catorze d'Abril, quan es commemoren 84 anys de la proclamació de la Segona República. Tot lluint els colors republicans en un pin, Mena ha reivindicat que "els valors republicans són més vigents que mai: són els de la solidaritat, la justícia social, l'equitat i la democràcia popular". "A Catalunya i a Espanya no tindrem una democràcia plena fins que no es recuperi la República", ha afegit Mena, que ha denunciat que "el règim monàrquic blinda els privilegis d'uns pocs enfront dels drets de la majoria".

Reclama la dimissió de Fernández Díaz

Finalment, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA també ha denunciat les declaracions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, suggerint que el sobiranisme afavoreix l'aparició de nuclis de caire radical amb tendències terroristes. "És deshonest i altament temerari", ha destacat Mena, que ha reprovat les paraules del ministre, que demani disculpes i "que vagin acompanyades de la seva dimissió". "Han passat del tot és ETA al tot és l'Estat Islàmic", ha lamentat el diputat roig i verd,m que ha denunciat que "aquesta estratègia, acompanyada per determinats mitjans, fomenta la islamofòbia que tenim l'obligació d'aturar".