20.10.09

Més de mig centenar d’adherits d’ICV-El Prat fan la Ruta de la Pau (Ruta pels espais de la Batalla de l’Ebre)

Desenes de persones van visitar el passat 18 d’octubre els escenaris claus on va determinar-se la Guerra Civil espanyola.

Amb la voluntat de recuperar la Memòria Històrica, ICV-El Prat va organitzar el passat 8 de maig la funció teatral "En un barquito de vela" (de Pau Bou) i, més recentment, dues delegacions d'ICV i JEV del Prat van assistir al concert d'homenatge als represaliats polítics del franquisme, organitzat pel Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, i a l'ofrena floral davant el monument pratenc de Lluís Companys en el marc del 69è aniversari del seu afusellament per part de la dictadura franquista.

L'activitat més destacada, però, va arribar el passat diumenge 18 d'octubre amb la visita a la Ruta de la Pau, en la qual va participar una seixantena d'adherits/des i amics/gues d'ICV-El Prat. Aquesta ruta travessa la comarca de la Terra Alta unint els escenaris més rellevants de la batalla del 1938 i excursionistes d'arreu l'emprenen per conèixer uns paratges naturals insòlits i muts, trobant-se el record d'una guerra fraticida envoltada de silenci.

El recorregut va començar al poble antic de Miravet, a la vora de l'Ebre. El guia Aurelio Monge va mostrar als pratencs el Pas de Barca, per on els republicans van poder creuar l'Ebre durant l'estiu, i l'Església de Poble Vell, que conté una exposició fotogràfica sobre la zona devastada i el pas de l'Ebre. A més, va explicar que "Miravet va ser, durant segles de domini musulmà, un dels pobles més avençats en drets socials per a les dones".

La segona parada va ser el Centre d'Estudis Batalla de l'Ebre, un museu històric de Gandesa que exposa reconstruccions de trinxeres de pedra, estris personals de soldats (cantimplores, motxilles, uniformes...), octavetes, material d'aviació, material bèl·lic (antiaeris, munició, metralladores, fusells, bombes d'aviació, obusos, bombes de mà, espases...), diaris, reconstruccions d'hospitals de campanya i fotografies de l'època.

El president d'ICV-El Prat, Quim Bartolomé, va manifestar-se "orgullós perquè una sortida d'aquestes característiques hagi estat tant multitudinària per part de la militància de totes les edats". Per la tarda, l'autocar va portar als ecosocialistes fins a les trinxeres del terme municipal de Vilalba dels Arcs, on es van viure els moments més emotius de la jornada. Per la seva part, l'Aurelio Monge va denunciar que el parc eòlic de La Fatarella "està sent construït indignament sobre un territori que amaga milers de cadàvers".

Finalment, el viatge va concloure al poble vell de Corbera d'Ebre, també conegut com el Guernika català. L'itinerari fins a la bombardejada Església de Sant Pere constitueix l'Abecedari de les Llibertats, un conjunt de 28 textos sobre la pau i el territori. Tornant cap al Prat de Llobregat, el col·lectiu d'ICV i JEV va valorar molt positivament la sortida perquè, tal i com va afirmar Pau Bou, "un poble que no coneix la seva història està condemnat a repetir-la i a desaparèixer".