26.09.18

Ofensiva d'En Comú Podem perquè el sistema educatiu sigui puntal per prevenir i eradicar la Violència Masclista

La senadora d'En Comú Podem, Maria Freixanet, ha registrat una moció en la Comissió d'Igualtat, ha sol·licitat la compareixença de les ministres d'Igualtat i Educació i ha remès cartes a totes les Comunitats Autònomes.

Maria Freixanet, senadora d'En Comú Podem i portaveu d'Igualtat del grup confederal en la Cambra alta, ha preguntat avui a Isabel Celaá, ministra d'Educació, “què està fent el Govern perquè el sistema educatiu incorpori l'educació en Igualtat entre nens i nenes i de prevenció contra la violència masclista”. La senadora afirma que “avui, la formació en igualtat no és currículum basi obligatori i penja del voluntarisme i obstinació del professorat més conscienciat. Hi ha estupendes excepcions autonòmiques i meravellosos projectes en molts centres, però parlem de drets fonamentals. Una socialització preventiva contra la violència masclista i generadora de relacions igualitàries i lliures, així com l'educació sexual, no poden dependre de la sort, de quina escola et toqui, ni pot ser solament un debat aïllat en tutoria o un taller en dates assenyalades. Ha de ser integral. En el currículum, els materials, la docència, i les vivències de la classe”.


Freixanet ha llançat a Celáa tres “tasques de mínims: Invertir en educació, derogar la LOMCE i executar amb urgència el Pacte d'Estat contra la Violència Masclista.”
La senadora Freixanet, a més, ha registrat una moció que haurà de ser debatuda en el marc de la Comissió d'Igualtat de la Cambra alta i per la qual s'insta al Govern a elaborar un mapa educatiu i un pla de treball per impulsar la implantació de l'educació per a la Igualtat com a eix formatiu en escoles i instituts. La proposta d'En Comú Podempretén que en l'esmentat pla de treball s'abordi, i sempre des del marc de coordinació amb les Comunitats Autònomes, el temps d'aprenentatge dedicat a treballar qüestions relacionades amb els estereotips, la desigualtat i la violència de gènere, així com l'educació afectiu-sexual, en tots els centres educatius amb finançament públic; i també l'acompanyament, formació, materials i recursos que necessita el professorat per a això, entre altres qüestions. La iniciativa insta al fet que “en un termini màxim de tres mesos” el Govern acudeixi al Senat a exposar tal mapa educatiu i el seu pla de treball.


Freixanet també ha remès una carta i cinc preguntes escrites a les Conselleries d'Educació de totes les Comunitats Autònomes, interessant-se per la situació a cada territori; preguntant sobre quantes hores d'aprenentatge, als centres educatius de la CCAA, s'està dedicant a treballar qüestions relacionades amb la desigualtat de gènere, els estereotips de gènere o la violència masclista; sobre quin percentatge del professorat rep formació en la matèria; sobre quins recursos necessiten per poder donar major prioritat a la qüestió, sobre si existeixen protocols als centres per actuar davant casos de violència masclista, inclosa la violència sexual; i sobre si és habitual la figura del professor o professora responsable de coeducació als centres escolars.


I ha sol·licitat la compareixença tant de Carmen Calvo, vicepresidenta del Govern i ministra d'Igualtat, com d'Isabel Celaá, ministra d'Educació, per preguntar sobre les línies de treball de l'Executiu per a la implantació de l'educació en Igualtat en el sistema educatiu espanyol. La senadora d'En Comú Podem també ha sol·licitat la compareixença de diversos alts càrrecs del ministeri d'Educació. Apunta Freixanet que “hi ha un país que es va plantar el 8M i que ni vol ni pot seguir esperant.”