10.11.16

El Parlament acorda impulsar un sistema propi d’etiquetatge d’aliments per promoure una alimentació saludable a proposta de CSQEP

“Menjar malament emmalalteix i mata”, alerta la diputada de la Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas

Marta Ribas: “menjar malament emmalalteix i mata”

El Parlament de Catalunya ha donat llum verda avui a una moció de Catalunya Sí Que es Pot que contempla la posada en marxa d’un sistema d’etiquetatge català que identifiqui els aliments i les begudes que insanes, amb l’objectiu de promoure una alimentació saludable, així com l’aplicació de gravàmens per les begudes insanes i mesures per evitar que la seva publicitat arribi als infants. “Menjar malament emmalalteix i mata”, ha afirmat la diputada de Catalunya Sí que es Pot Marta Ribas, que ha recordat que “l’alimentació insana” és la causant de gran part de les malalties i que “la meitat dels infants a Catalunya pateix sobrepès i obesitat”. La diputada ha subratllat també que en aquest àmbit “existeix un biaix claríssim de classe”, perquè “un 40% de les famílies a Catalunya no pot accedir a una dieta que compleixi les recomanacions bàsiques de salut”.

Per a atacar aquest problema, la moció de Catalunya Sí que es Pot preveu posar en marxa un sistema propi d’etiquetatge dels aliments que indiqui els seus perfils nutricionals, i que serà definit únicament per òrgans del Govern sense ingerència de la indústria alimentaria. Per definir “què són elements sans i què són insans”, ha sostingut Ribas, “no poden influir els lobbies del sector”. L’objectiu d’aquest sistema és categoritzar els aliments en funció de la seva composició nutricional per tal de prevenir malalties i promoure uns hàbits d’alimentació saludables. En aquest sentit, s’indicarà el contingut en diferents nutrients i en particular de greixos saturats, àcids grassos trans, sodi i sucres, pels quals no es recomanen ingestes excessives en la dieta; així com la funció dels aliments i la contribució a la dieta de la població.

El vot en contra de Junts pel Sí ha impedit que prosperés el punt que instava a que els Pressupostos del 2017 prevegin una ajuda “d’almenys 100 euros mensuals” per aquelles famílies en risc de pobresa o exclusió social amb menors a càrrec. Una mesura que segons ha destacat Ribas durant la seva intervenció permetria “atacar aquest biaix de classe” existent i “garantir a totes les famílies una capacitat econòmica suficient per arribar als aliments saludables”.
Marta Ribas ha destacat la necessitat de “limitar l’accés als aliments insans i facilitar-lo als sans”, i per això ha instat a aplicar una “limitació real d’aquest tipus de productes en les escoles i equipaments públics, així com en la compra pública”, i a “atacar amb mesures impositives” els aliments insans “per poder tenir més recursos per poder fer polítiques publiques de salut i facilitar l’accés als aliments saludables”.

Junts pel Sí impedeix un gravamen als aliments insans

Amb aquest objectiu, el text estableix un gravamen sobre les begudes de refresc amb excés de sucre o sodi, a implementar durant el 2017, i que recaurà principalment sobre les grans distribuïdores de begudes. El que no ha prosperat, pels vots en contra de Junts pel Sí i el PP, ha estat el punt que contemplava presentar, en el termini de dos mesos, un projecte de llei per a la creació d’un gravamen sobre els aliments amb excés de sucre, sodi i greixos, que també havia de recaure sobre les grans distribuïdores d’alimentació.

D’altra banda, la moció insta a regular la publicitat d’aliments i begudes insanes, especialment aquella dirigida a la infància, tal com succeeix en països europeus del nostre entorn, amb l’objectiu de limitar la difusió de la publicitat d’aliments insans entre els infants. També es preveu elaborar una normativa per limitar la presència d’aliments insans a les màquines expenedores presents en els equipaments públics.

El text inclou mesures per promoure l’alimentació saludable a les escoles, donant suport a la introducció d’aliments frescos ecològics als menjadors escolars, i insta a recuperar –en un termini de 3 anys- els nivells de pressupost del 2010 en les partides destinades a Salut Pública i Alimentació.