18.05.17

El Parlament aprova cercar l’aval de la Comissió de Venècia per fer el referèndum

Joan Coscubiela: “Qualsevol convocatòria de referèndum ha de complir els requisits del Codi de Bones Pràctiques”

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui cercar l’aval de la Comissió de Venècia a l’hora de fer el referèndum. La cambra catalana ha donat llum verda, amb els vots a favor de Junts Pel Sí i l’abstenció de la CUP, a una moció de Catalunya Sí que es Pot que insta el Govern “a posar en marxa les iniciatives oportunes per disposar de l’assessorament, reconeixement i aval” de la Comissió “pel que fa a les condicions que hauria de complir la convocatòria del referèndum”, complint així amb els requisits establerts en el Codi de Bones Pràctiques. 

Per al portaveu de CSQEP, Joan Coscubiela, l’aprovació de la moció suposa el “reconeixement" que la proposta de la confluència “és plenament viable” i que “des de Catalunya es poden promoure les condicions per buscar el reconeixement previ de la Comissió de Venècia a traves del Codi de Bones Pràctiques”. Coscubiela ha subratllat que “els criteris de la Comissió de Venècia són de sentit comú democràtic”, i que en conseqüència “qualsevol convocatòria de referèndum” ha de complir amb els seus requisits, entre d’altres “una norma legal que l’empari” i “un cens electoral previ”. En aquest sentit, el text identifica deu grans paràmetres que s’inclouen al Codi de Bones Pràctiques i que donen garanties al referèndum.

La moció de CSQEP constata “l’enrocament de l’Estat espanyol i les seves institucions en la negativa a la celebració pactada d’un referèndum”, i per això insta a intensificar les mobilitzacions i obtenir reconeixement internacional. “La moció ens ofereix la oportunitat de fer les coses bé”, ha sostingut Coscubiela, que ha afirmat que “el Pacte Nacional pel Referèndum ens ha ensenyat que per fer les coses bé cal treballar en un marc unitari i amb unitat d’objectius”. “Esperem que la moció serveixi per consolidar el Pacte i que els ciutadans de Catalunya puguin votar lliurement”, ha conclòs.