16.04.15

El Parlament aprova per unanimitat actualitzar el decret de menjadors escolars per garantir tots les necessitats alimentàries de l’alumnat a proposta d'ICV-EUiA

La cambra acorda equiparar el sistema de beques menjador català a l’europeu, millorar la formació dels monitors, impulsar l’alimentació ecològica a les escoles i desplegar els instituts-escola a proposta de Joan Mena

Imatge de recurs d'una nena en un menjador escolar

El Parlament ha acordat aquest dijous per unanimitat instar el departament d'Ensenyament a actualitzar el decret de menjadors escolars, que té gairebé vint anys, per tal d'establir una partida pressupostària oberta de beques menjador per garantir que es dóna resposta a totes les necessitats alimentàries de l'alumnat. Aquesta és una de les mesures en defensa de la garantia alimentària a les escoles que la cambra ha aprovat a proposta del portaveu d'Educació d'ICV-EUiA, Joan Mena. Mena ha impulsat una moció que també proposava equiparar el sistema de beques menjador català a l'europeu, millorar la formació dels monitors, impulsar l'alimentació ecològica a les escoles i desplegar els instituts-escola, entre d'altres. "Aquesta és una peça del Pla de Rescat Social que venim reclamant des d'ICV-EUiA al govern CiU", ha defensat Mena, que ha afegit que l'escola "és el millor element, la millor estructura de país, per a la correcció de les desigualtats".

La moció, la major part de la qual ha estat aprovada per unanimitat de la cambra, ordenava les propostes sobre els menjadors escolars en tres grans eixos: en primer lloc, la garantia alimentària. "Allò important no és tant quants alumnes tenen beca, sinó quants alumnes que la necessiten no la tenen", ha defensat Mena. En segon lloc, la defensa de les condicions laborals dels treballadors dels menjadors. "Cal convertir el menjador escolar en un espai educatiu més", ha defensat el diputat roig i ver. I finalment, la defensa de la sobirania alimentària en aquest espai, per "evitar que els menjadors escolars es converteixin en un negoci per a les grans empreses multinacionals, i per tant, blindar en el decret la igualtat d'oportunitats també per a empreses petites, cooperatives o ecològiques en la gestió dels menjadors".

Partida oberta de beques per reaccions a situacions sobrevingudes

La cambra ha acordat per unanimitat que el nou decret de menjadors que ara haurà d'elaborar el departament d'Ensenyament, a més de la partida oberta per a beques menjador, permeti la gestió dels menjadors per part del propi centre i la participació de l'AMPA en aquesta gestió, i que aquest servei "formi part del projecte educatiu del centre".

Així mateix, el Parlament també ha acordat amb el suport de tots els grups del parlament equiparar el sistema de concessió de beques menjador als estàndards europeus, i mantenir obertes les convocatòries de beques durant tot el curs per tal de poder-se adaptar a situacions sobrevingudes de les famílies.

La moció defensada per Mena també defensava que les licitacions dels serveis de menjadors escolars incorporin criteris de proximitat i de producció ecològica, entre d'altres, per tal de facilitar que empreses cooperatives i arrelades al territori no pateixin desavantatges enfront de grans empreses a l'hora de guanyar aquests concursos.

Mena també proposava reconèixer el caràcter educatiu del personal que treballa en els menjadors escolars i adequar el preu públic del menjador, actualment fixat en 6,20 euros, incorporant, si s'escau, la subvenció directa per part del departament a una part del seu cost, però ERC i CiU s'han unit per tombar aquesta proposta.

"Amb mesures de cohesió social és com podrem treballar per l'èxit escolar"

"La consellera sempre parla de l'èxit escolar", ha recordat Mena a Riogau. "La senyora Rigau pensa que l'èxit escolar ens portarà la cohesió social, i és perfectament a l'inrevés, només amb bones mesures de cohesió social, com aquesta, és com podrem treballar per l'èxit escolar", ha subratllat Mena, que ha afegit que "si a partir d'ara s'ho creuen i treballen en aquesta línia, ens hi trobaran perquè és una línia que ICV-EUiA no hem abandonat mai... Si no s'ho creuen i tornen a posar traves i complicacions, també ens hi trobaran lluitant per aconseguir, encara que siguin petits avenços com el d'avui", ha advertit.