29.04.15

El Parlament de Catalunya admet tramitar la proposta de llei per garantir l'accés universal al sistema sanitari presentada per ICV-EUiA

CiU i el PP han retirat en l'últim moment les seves esmenes a la totalitat de la proposició de llei

Marta Ribas durant una intervenció a ple del Parlament

El Parlament de Catalunya tramitarà finalment la proposta de llei presentada per ICV-EUiA que demana garantir l'accés universal al sistema sanitari català, en contra del que estableix el Reial Decret Llei aprovat el 2012 pel Govern espanyol. Marta Ribas, diputada d'ICV-EUiA i portaveu en temes de salut, ha destacat que Catalunya disposa de les competències i els mitjans suficients per a poder garantir un sistema sanitari públic i universal, i que no fer-ho, posaria en risc la salut pública de tots els ciutadans. L'admissió a tràmit ha estat possible perquè a última hora PP i CiU han retirat les seves esmenes a la totalitat a la proposició de llei d'ICV-EUiA.

Ribas ha deixat clar que "tot apunta a que està sortint més car haver d'atendre per via d'urgències aquelles dolències que es podrien haver atès des de l'atenció primària". "És molt més econòmica l'atenció preventiva des de l'assistència primària ja que desplaçar l'atenció a les urgències genera retard en els diagnòstics i un agreujament de les patologies", ha argumentat.

No només això, ha dit, no atendre aquests ciutadans que actualment estan exclosos podria implicar un risc de salut pública ja que tot i que formen part d'un grup que fa un ús menor tant de serveis com de despesa farmacèutica, sí "formen part del grup amb més incidència de malalties infeccioses transmissibles".

Per a la diputada ecosocialista, l'exclusió de l'atenció sanitària, a més, implica generar més desigualtat i afecta "brutalment" a les dones. Segons Ribas, no tenir assistència primària dificulta la detecció de casos de violència masclista i l'atenció en casos de violència sexual, a més de comprometre l'atenció a la maternitat.

La diputada ha explicat que l'Article 26 de l'Estaut diu que "totes les persones tenen dret a accedir en condicions d'igualtat i gratuïtat als Serveis sanitaris de responsabilitat pública". També ha remarcat que Tribunal Constitucional estableix que un dret fonamental com el "dret a la integritat física" només pot ser retallat si col·lisiona amb un altre dret fonamental, i no és el cas.