23.07.15

El Parlament de Catalunya aprova la Llei contra els desnonaments i la pobresa energètica per unanimitat

Salvador Milà ha retret al PP que voti a favor de la llei quan a Madrid van votar en contra d’una ILP sobre habitatge avalada per més de 1,5M de ciutadans i ciutadanes

Salvador Milà durant una intervenció al Parlament

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquesta tarda la Llei de mesures urgents contra la pobresa energètica i l’emergència habitacional promoguda per diverses entitats de la societat civil. La llei, que s’ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics, ha estat tramitada en només 15 dies després que el passat 9 de juliol la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica superés el debat a la totalitat. “En 15 dies hem fet un treball seriós, hem fet tot el possible perquè la llei tingui continuïtat, sigui factible, aplicable i doni resposta a tots els ciutadans i ciutadanes”, ha dit el diputat d’ICV-EUiA i ponent relator de la Llei, Salvador Milà.

El problemes als quals dóna resposta la llei -no permetre el sobreendeutament, no permetre els desnonaments si no hi ha una opció alternativa d’habitatge adequada i prohibir que una llar es quedi sense subministraments bàsic- s’han abordat tenint en compte que, tal i com ha explicat Milà, “les lleis que ens semblaven tan normals (llei hipotecària, d’arrendaments urbans, d’enjuiciament civil...) vulneraven drets humans”. “’Dale que te pego’ heu aconseguit canviar consciències, canviar lleis que eren injustes”, ha dit Milà. La llei també ha aconseguit introduir procediments per tal que la vivenda es pugui readquirir al mateix preu que pagaria un fons voltor i, a més, permet que, si s’extingeix el deutor principal, també s’extingeixi l’avalador.

El diputat d’ICV-EUiA ha recordat al PP que tot i que ara estiguin a favor d’aquesta llei, ells van ser els mateixos que van tirar enrere al Congrés dels Diputats la mateixa ILP avalada per més 1,5M de persones, els mateixos que fa prop de dos anys van facilitar els llançaments hipotecaris i els qui han aprovat una llei que criminalitza la lluita al carrer de plataformes com la PAH. “Benvinguts al club, encara que pot ser ens trobem amb un recurs d’inconstitucionalitat quan aquesta llei arribi a Madrid”, ha ironitzat Milà.

Salvador Milà ha volgut felicitar a tots els qui han contribuït a tirar endavant aquesta llei, tot i que ha recordat que “encara queda molta feina per fer perquè això s’ha d’aplicar”. El diputat ha conclòs amb una reivindicació: "Ni un desnonament més a Catalunya per a persones afectades en situacions de vulnerabilitat. Ni una persona més que perdi la vida".