26.01.17

El Parlament de Catalunya insta el Govern a garantir l’accés a les cures pal·liatives en el sistema de salut públic

Una moció de CSQEP sobre la mort digna estableix que s’ha de garantir-ne la incorporació en la formació de tots els equips sanitaris

El Parlament insta el Govern a garantir l’accés a les cures pal·liatives en la salut pública

El Parlament de Catalunya ha instat avui el Govern de la Generalitat a “garantir l’accés universal a les cures pal·liatives” en el sistema de salut pública de Catalunya. Ho ha fet per mitjà d’una moció del grup de CSQEP que s’ha aprovat en el ple del Parlament i que, en el mateix text, també estableix que s’ha de garantir que les cures pal·liatives “s’incorporen en la formació i actuació de tots els equips sanitaris, especialment els d’atenció primària de salut de tot Catalunya”.

Així mateix, el text de la moció insta l’executiu català a garantir que l’Atenció Primària de salut de tot el país “està dotada i capacitada per a poder atendre les necessitats dels i de les pacients en el seu domicili, especialment en el final de la vida”. També es demana al Govern establir “els mecanismes necessaris a fi de garantir les millors condicions relatives a acompanyament, el confort i la intimitat de les persones en situació d'últimes hores de vida que es troben ingressades en centres hospitalaris de la xarxa pública i de llurs familiars o acompanyants, entre d'altres posant a disposició una habitació individual per als pacients que es trobin en aquesta situació, a no ser que coexisteixin circumstancies excepcionals que ho impedeixin”.

Tanmateix, la moció diu que el Govern de la Generalitat haurà de crear, “dins l’any 2017, en e/ marc de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, un Observatori de la mort que pugui recollir totes les dades referents a informació cabdal com el lloc i les circumstàncies en què mor la gent a Catalunya” i a promoure el Document de Voluntats Anticipades (DVA). 

La diputada de CSQEP, Marta Ribas, ha estat l’encarregada de negociar i defensar el text de la moció. En la seva intervenció durant el debat de la moció que s’ha fet avui a la cambra catalana, Ribas s’ha preguntat que si a Bèlgica, Holanda o Luxemburg “han pogut legislar al respecte, perquè no hem de tenir aquí els mateixos drets?”.

“És una llibertat individual que hem de poder exercir. Mai contra ningú. Només a favor d’un mateix. I com totes les llibertats individuals, sense que cap passi per damunt de l’altra”, ha reblat Ribas.