19.06.15

El Parlament de Catalunya presentarà recurs al TC per la Llei Mordassa a petició d'ICV-EUiA

Jaume Bosch diu que la llei "atempta contra els drets dels ciutadans" i qualifica Fernández Díaz de “Ministre de la Inquisició”

El Parlament de Catalunya presentarà un recurs al Tribunal Constitucional per la Llei Mordassa (Llei de Seguretat Ciutadana) del PP a petició d’ICV-EUiA. El Consell de Garanties Estatuàries va admetre ara fa una setmana la sol·licitud de dictamen presentada pel grup d’ICV-EUiA el passat 5 de maig i va declarar inconstitucionals fins a nou apartats de la Llei. La presentació del recurs ha estat aprovada amb els vots favorables de tots els grups de la cambra excepte del PP que s'ha quedat sol votant en contra.

“Aquesta llei, segons una enquesta de Metroscopia, només rep el suport del 7% dels enquestats”, ha explicat el diputat Jaume Bosch, “fins i tot entre els votants del PP són majoria els que defensen que es modifiqui la llei”. Per Bosch, la llei pretén limitar les mobilitzacions, limitar les llibertats i vol fer callar als discrepants perquè “com menys manifestacions de sindicats, de marees o de sobiranistes millor, i com menys periodistes puguin donar testimoni del que passa, millor”. Aquesta limitació de les llibertats que pretén la llei ha estat qualificada per Bosch com a “atemptat”, alhora que ha assenyalat al Ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz, de ser el “Ministre de la Inquisició”.

No es tracta del primer recurs d’inconstitucionalitat que rep la Llei Mordassa. El passat 21 de maig, la major part dels grups parlamentaris del Congrés ja van presentar un recurs davant del TC. En aquell moment, CIU no va voler signar el recurs, de la mateixa manera que el Govern de la Generalitat no ha presentat cap recurs d’inconstitucionalitat fins el moment.

El apartats inconstitucionals

Es tracta d’un total de nou apartats concretats en diversos punts de quatre articles i la Disposició final primera. Es tracta dels que regulen el registre corporal extern i superficial sobre les persones, la pertorbació de la seguretat en les reunions o manifestacions davant del Congrés, Senat o parlaments autonòmics, la pertorbació d’una reunió o manifestació lícita, l’ús d’imatges o de dades d’autoritats o de membres de les forces i cossos de seguretat o la convocatòria de manifestacions o reunions no comunicades, entre d’altres.

 A més, també considera inconstitucional rebutjar estrangers que intenten creuar irregularment la frontera de Ceuta i Melilla. “La llei pretén legalitzar les devolucions en calent d’immigrants, atorgant un intent d’aparença de legalitat a pràctiques il·legals i que atempten contra els drets humans”, ha explicat Bosch, qui també ha recordat que el Govern hongarès legitima la seva voluntat de crear un mur per evitar l’entrada d’immigrants serbis posant com a exemple el mur de Ceuta i Melilla.