25.02.16

El Parlament Europeu demana un embargament d'armes a l'Aràbia Saudita a petició dels Verds

Ernest Urtasun també demana iniciar una investigació independent per assegurar que es compleixen les normes de Dret Internacional

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

El Parlament Europeu ha aprovat avui una resolució que inclou la petició d'embargar totes les armes a la UE contra l'Aràbia Saudita fins que s'investiguin a fons les presumptes infraccions de dret internacional humanitari al Iemen. Els eurodiputats han donat suport de forma majoritària aquesta esmena proposada pel grup Verds / ALE en una resolució sobre la situació al Iemen. “La petició del Parlament Europeu d'embargar les armes a l'Aràbia Saudita no té precedents i reflecteix la creixent frustració per les actuacions de la Força Aèria d'Aràbia Saudita a la guerra del Iemen”, ha posat de manifest Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV-EUiA.

Segons l'eurodiputat, Aràbia Saudita és un client majoritari en països com del Regne Unit, Espanya i França i ha remarcat que durant el primer semestre de 2015 Espanya va augmentar de forma considerable les exportacions d'armes a aquest país, exportant material bèl·lic per valor de 447, 6 milions d'euros. "Hi ha proves que armes venudes per països europeus han estat utilitzades en el conflicte i això suposaria una violació manifesta de les normes internacionals al Iemen, on milers de civils han mort des de l'inici de la guerra al març de 2015" ha declarat l'eurodiputat.

Urtasun també ha volgut remarcar que "la situació humanitària al Iemen és cada vegada pitjor i per tant és urgent realitzar un major escrutini i iniciar una investigació independent per assegurar que es compleixin les normes de dret internacional”. "Hi ha motius reals per creure que sistemes d'armament fabricats a la UE estan sent exportats a Aràbia Saudita violant tant el dret internacional com el dret de la UE”, ha lamentat l’europarlamentari.

Tenint en compte la preocupant conducta de les forces de l'Aràbia Saudita, ha dit, la crida a un embargament d'armes de la UE a aquest país és no només proporcionat sinó necessari. Finalment, Urtasun ha emplaçat a l'Alta Representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat, Federica Mogherini, a escoltar la petició llançada avui pel Parlament Europeu i a investigar amb urgència com s'hauria de posar en marxa aquest embargament d'armes europeu.