04.07.17

El Parlament Europeu dóna llum verda a la norma que obligarà a les multinacionals a la transparència fiscal

Ernest Urtasun ha lamentat que eurodiputades i eurodiputats de la dreta hagin introduït una clàusula que permet a les grans empreses mantenir certa opacitat fiscal

Ernest Urtasun en una imatge d'arxiu en el Parlament Europeu

El Parlament Europeu ha donat suport avui les propostes que obligaran a les grans empreses a presentar la seva informació financera de manera desglossada país per país, una eina important en la lluita per la justícia fiscal. "Després d'anys de campanya, aquesta és una gran victòria per a tots aquells que han treballat dur per la justícia fiscal”, ha celebrat l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, qui creu que la UE ha d’acabar amb el “secretisme” que permet que les grans multinacionals no publiquin la seva informació financera ja que “no podem seguir permetent que una multinacional pagui menys impostos que qualsevol persona treballadora o petita empresa”.

Aquests informes a què podrà accedir tota la població, exigiran a les grans multinacionals que operen a la UE publicar la seva informació financera sobre tots els territoris en què operen, inclosos els que estan fora de la Unió. Urtasun ha assenyalat que la presentació d'informes públics país per país farà que sigui “molt més difícil que les empreses multinacionals es passegin per diferents països a la recerca del tipus impositiu més baix possible”, el que implica més justícia social ja que “els governs i els ciutadans disposaran de més eines per fer pagar a les empreses el que els correspon i així tenir més recursos per enfortir l'estat del benestar”.

Tot i això, l’eurodiputat ha lamentat que malgrat l'avanç en la norma moltes eurodiputades i eurodiputats de la dreta de la càmera s’han posat “del costat de l'opacitat i de les grans empreses” en introduir una clàusula de salvaguarda que permetrà a les grans empreses disposar d'una escletxa per mantenir l’opacitat, impedint que aquesta peça legislativa sigui plenament efectiva. “Seguirem treballant en els següents passos per a l'aprovació de la norma perquè aquesta clàusula desaparegui", ha anunciat Urtasun.