20.01.16

El Parlament Europeu dóna suport al procés de pau a Colòmbia

Urtasun remarca la importància que el procés de pau situï les víctimes en primer lloc i reconegui la feina feta pels col·lectius de dones, indígenes, camperoles i defensors de drets humans

Ernest Urtasun dóna suport al procés de pau a Colòmbia

L’eurodiputat d'ICV i vicepresident de l’Eurolat, Ernest Urtasun, ha destacat que "després de més de mig segle de guerra i més de 220.000 morts segons dades oficials (dels quals el 80% són civils) per primera vegada les negociacions de pau semblen avançar". Urtasun ha celebrat l’aprovació de la resolució del Parlament Europeu que dóna suport al procés de pau i destaca, entre d'altres, els acords sobre la reforma rural, la creació d'una comissió per a l'aclariment de la veritat, la convivència i la no repetició i l'establiment de una subcomissió de gènere. L'eurodiputat, però, ha recordat que "Veritat, Justícia, Reparació i No repetició no poden quedar en belles paraules sinó que s'han de crear institucions garants d'aquests principis que estiguin lliures de contradiccions judicials".

 

Segons Urtasun és vital que l'acord final respecte i reflecteixi les necessitats i demandes de tots els actors, especialment de les víctimes. "Som conscients que els acords de pau no es finalitzen amb la signatura de tots dos costats, cal que la pau la construeixi la població i que es reconeguin les grans aportacions d'organitzacions de víctimes, drets humans, dones, camperols, indígenes i afro colombians”, ha situat Urtasun. Així, l’eurodiputat d’ICV considera que s’ha de ser conscient de l'important paper que les dones víctimes de violència juguen en la construcció de pau. Urtasun també ha volgut recordar que encara falten per concloure acords de vital importància com el desmantellament dels paramilitars i els seus successors i que no hi haurà pau sense un cessament del foc total i unilateral. Per això segons l'eurodiputat, l'ELN també ha de ser inclòs en el procés de pau i han d'obrir negociacions al respecte.

 

Finalment, Urtasun també ha celebrat que la resolució faci una crida a fer un seguiment parlamentari per monitoritzar i acompanyar els acords de pau i que reiteri la necessitat que la Unió Europea sigui generosa en la construcció de pau. Tant institucions com estats han de destinar fons per acompanyar la fase de post-conflicte i ajudar directament a les víctimes del conflicte colombià.