23.02.16

El Parlament Europeu interrogarà Ikea tal com demanava el grup dels Verds

Ernest Urtasun: “És essencial que el Parlament Europeu reprengui la seva investigació sobre els escàndols fiscals”

Imatge de recurs d'Ikea

El comitè especial del Parlament Europeu que investiga l'evasió d'impostos de les grans multinacionals, ha acordat les línies generals del seu treball per als propers mesos. Entre les noves tasques, s'ha anunciat una sèrie de compareixences on es convidarà a les multinacionals més importants per donar explicacions de les seves accions en matèria d'enginyeria fiscal. Entre les empreses requerides s'inclou IKEA, empresa que el grup Verds / Ale va denunciar en un estudi recent pels seus mecanismes opacs d'evasió fiscal (1). Les línies de treball acordades conclouran amb la redacció d'un nou informe per part del comitè especial, que serà aprovat pel Parlament abans de l'estiu.

"És essencial que el Parlament Europeu reprengui la seva investigació sobre els escàndols fiscals”, ha assegurat l’eurodiputat d’ICV, que ha recordat que les diverses revelacions de les últimes setmanes posen de manifest “la immensitat de la feina” que queda per fer per garantir la transparència de totes les pràctiques que permeten a les grans empreses saquejar les arques públiques. “L'informe dels Verds revela que Ikea va deixar de de pagar mil milions d'euros en sis anys, per això és una bona notícia que els responsables d'aquesta empresa es vegin obligats a donar explicacions de les seves pràctiques davant el Parlament”, ha celebrat Urtasun, que també ha mostrat la seva satisfacció perquè altres companyies “de dubtosa reputació” en matèria tributària, com Google o Apple, també hagin estat convidades.

De la mateixa manera, l’eurodiputat d’ICV, que forma part d’aquest comitè especial, també ha tornat a denunciar que la investigació de la Comissió Especial segueix seriosament obstaculitzada per la negativa de la Comissió Europea i dels governs a cooperar mitjançant la transmissió dels documents clau. “És el cas d'Espanya que nega l'accés als documents del grup de treball conegut com "Codi de Conducta", ha criticat Urtasun.

La Comissió, després de mesos de negociació, va començar a transmetre documents importants, però el 90% dels documents sol·licitats segueixen sense ser transmesos als membres del comitè especial. “La Comissió Europea ha de deixar de fer-nos perdre el temps i transmetre aquests documents a la Comissió Especial TAXE, ja que sense ells no podrem acabar la seva investigació. Aquest treball ha d'ajudar a mantenir la pressió sobre els legisladors europeus perquè s'estableixin mesures realment eficaces contra el frau, la competència fiscal deslleial i la planificació agressiva", ha reclamat.

 

(1) Informe del grup verd que revela l'estratègia fiscal d'Ikea: http://www.greens-efa.eu/corporate-tax-avoidance-15176.html. El Comitè Especial ha convidat a Ikea a comparèixer el proper 15 de març, juntament amb altres multinacionals (Google, Amazon, Starbucks, Fiat i Apple). El 22 de març de comparèixer les multinacionals del sector financer.