11.05.16

El Parlament insta a protegir Cala Morisca (Tossa de Mar)

A proposta de Catalunya Sí Que es Pot, s’hauran d’iniciar els tràmits per incloure aquesta zona d’interès estratègic per a la connectivitat dins del Pla del Massís de Cadiretes. .

La comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat instar el Govern a "iniciar els mecanismes i els tràmits necessaris per protegir el sector de Cala Morisca (Tossa de Mar), incloent la zona ZIEC5 al PEIN Massís de Cadiretes, i a prendre les mesures necessàries per a la seva protecció efectiva".

Aquesta proposta de resolució del Grup Parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot l’havia presentada, a final del mes de març, el diputat per Girona, Marc Vidal, que va demanar aturar el projecte d’urbanització de l’Ajuntament de Tossa de Mar en aquest espai perquè era incompatible amb la protecció del patrimoni natural. Aleshores Vidal va alertar que "la pressió sobre els corredors biològics transformarà les àrees que connecten en espais totalment aïllats que difícilment tindran la funció per la que van ser protegits", en referència al Torrent de la Morisca i a la pròpia cala, que connecta la part meridional de l'EIN del Massís de les Cadiretes amb el mar. El sector té una superfície de 547 hectàrees i inclou els 2 connectors de l'espai protegit amb ses Alzines i Cala Morisca. El diputat Vidal ha recordat que tots els estudis i informes ambientals de la zona alerten des de fa molts anys del risc de la pressió humana pels ecosistemes costaners.

El darrer punt de la resolució aprovada avui insta el Govern i l’Ajuntament de Tossa de Mar a "estudiar conjuntament l’aturada del conveni de gestió urbanística del Sector de Cala Morisca, a desclassificar el sector urbanitzable, i a la requalificació en sòl no urbanitzable en clau forestal, de forma que se’n garanteixi la protecció". Vidal ha assegurat que “cada vegada més anem prenent consciència del valor dels espais naturals, les funcions que tenen per a la biodiversitat, i l’efecte que té la pressió humana allà on coincideixen. Espero que ben aviat es protegeixi i s’arraconin aquest i tots els projectes semblants"