04.06.15

El Parlament lamenta que el Govern no hagi fet res en política energètica en les darreres dues legislatures

Una moció d'ICV-EUiA insta el Govern a elaborar una auditoria del sistema elèctric per saber els costos, els "beneficis caiguts del cel" i els recursos condonats a les companyies elèctriques

Joan Herrera durant el ple al Parlament

El Parlament de Catalunya ha lamentat avui "que el Govern de la Generalitat no hagi dut a terme la revisió del Pla d'Energia i del Canvi Climàtic de Catalunya". Ho ha fet per mitjà d'una moció d'ICV-EUiA defensada pel president del grup, Joan Herrera. De la mateixa manera, el text de la iniciativa parlamentària també ha donat llum verda per a què el Govern de CiU faci una "auditoria del sistema elèctric" per tal de conèixer "els costos del mateix", els "beneficis caiguts del cel" i els "recursos condonats a les companyies elèctriques".

Del mateixa manera, dels 18 punts dels que consta la moció, per unanimitat s'ha aprovat presentar per part de l'executiu, i "de forma immediata", "el desplegament del Fons d'ajuda per a afectat de la pobresa energètica, destinat a les persones que no poden afrontar el pagament del recurs d'electricitat, gas o aigua". Aquest és el reglament que ha d'establir el mecanisme per tal que els afectats puguin accedir a les ajudes .

S'ha rebutjat amb els vots de CiU i del PP i d'ERC en algunes ocasions altres punts de la moció com per exemple "presentar una proposta per la creació d'un operador energètic de participació pública ciutadana que pugui ser un instrument al serveis dels ajuntaments i que tingui com a objectius la rehabilitació energètic, els serveis energètic, l'autosuficiència i la comercialització d'energies renovables". Aquest òrgan es demanava que tingues la participació dels ens locals per tant  de garantir-ne la implantació i posada en funcionament.

Un altre dels punts rebutjats han estat el que demanava un pronunciament per part del Govern i del Parlament de Catalunya "a favor de l'aturada del projecte d'interconnexió gasista amb França mentre no hi hagi un debat sobre el model energètica que ha de tenir el país, basat en energies renovables, l'estalvi i eficiència i en la democratització i transparència del sistema".

"No hi ha cap país que aspiri a ser lliure i que no tingui clara quina es la seva política energètica diu Herrera que afegeix que el Govern no ha fet res en 30 mesos", ha dit Herrera en el seu torn d'intervenció en la defensa del text de la moció.