24.01.09

PLE DEL 15 DE GENER DEL 2009

La impotència dels ‘vots a favor’

De nou un Ple a l'Ajuntament de Vallromanes (15.01.09).

 

Després d'uns mesos de no poder-hi anar, aquest cop, en Joan i jo mateix vam anar al Ple que va començar, com sempre, amb puntualitat.

Es comença per l’aprovació d’actes anteriors. El Sr. Borràs comenta algunes esmenes. S'aproven sense més importància.

A continuació, la Sra. alcaldessa dóna comencem el Ple desitjant-nos un bon any a tots.

 

El primer punt a tractar és el PLA LOCAL DE L'HABITATGE:

La Sra. Cabot comenta que aquest Pla donarà més possibilitats per a tenir un habitatge digne. Reconeix que la situació econòmica presenta interrogants sobre els terminis d'execució, que el Pla s'ha fet amb transparència i que els preocupa les necessitats dels joves per tenir un HPO (habitatge de protecció oficial) . Ha estat obert, continua explicant la Sra. Cabot, a la participació ciutadana i que han rebut consultes sobre els preus i mides dels futurs habitatges. Tot això es va publicitar degudament en un anunci aparegut al nº 26 de La Pinya i a la pàgina web (es podia consultar fins el 31 de desembre), al Línia Vallès, una sessió informativa al Casal i falques a la ràdio.

 

Des de l'oposició (ERC més x Vallromanes) el Sr. Segarra afirma que -No ens agrada aquest POUM-, argumentant que es va fer sense la participació ciutadana i que representa un creixement excessiu. La Sra. Cabot argumenta que havia aparegut als mitjans escrits i que posteriorment va voler confirmar, que en el 2007 Vallromanes havia augmentat en dues persones més. El Sr. Segarra exposa que votarà en contra perquè primer s'havia d'haver redactat el PLA DE L'HABITATGE i després el POUM i no al revés. La Sra. Cabot argumenta que els pisos s'han de fer al camp de futbol actual perquè es podran fer botigues i les tindran a prop. (?)

 

En el moment de la votació la Sra. Cabot diu: -Vots a favor?- i després diu –Vots negatius?-. Jo diria que no són vots negatius; en tot cas, vots en contra!.

El següent punt és la periodicitat dels plens cada dos mesos i la regulació d'aspectes relacionats amb el funcionament d'aquests com la manera de presentar propostes, precs i mocions que s'han d'incloure dins del Reglament d'Organització Municipal (ROM) a partir de la resposta del Síndic de Greuges a una consulta formulada per l'oposició.

 

La oposició actual del consistori, proposa reduir les indemnitzacions per a assistir als plens i congelar els sous de la resta de regidors. La Sra. alcaldessa no està d'acord amb la reducció de diners per l’assistència als plens perquè la seva preparació porta temps i està totalment justificat. Lògicament, votaran en contra. L'equip de govern havia decidit, unilateralment, que es congelaria els sous però des de l'oposició els hi van respondre que això no ho podien decidir si no passava abans per un Ple. El Sr. Borràs afirmà que aquesta reducció representaria 1700€ d'estalvi al municipi.

 

Per la informació que van aportar els diferents regidors i veient que damunt tenien poc més que un foli, no sembla, a priori, un gran volum de feina...A més, no es convenient esperar als plens per posar en ordre els papers i les informacions.

Entre els acords de la Junta, segueix la Sra. Cabot, ens trobem amb l'adjudicació de la gestió de la piscina i les pistes a Divertenis. La regidora d'esports, la Sra. Mariluz, afirma que el cost per l'Ajuntament és de 0€ però no diu quant costarà a la butxaca dels seus vilatans accedir a aquest espai que abans era del municipi. Per a qui no ho sàpiga, ara està vallat.

Després continuem amb expedients de incoació a parcel.les, una subvenció rebuda de 8.945,11€ que es destinarà a soterrar contenidors al carrer Vistalegre i algunes accions més a la Pça de l'Església.

L'Agència Catalana de l'Aigua informa sobre dades de consum: Hem passat, exposa la Sra. Cabot, dels 270 litres per dia i habitant a un augment en 136 litres d/h en el període d'estiu. Es compromet a fer una campanya de conscienciació de la població.

Des d'ICV ens preguntem si la mitjana de consum per ciutadà té en compte els dos camps de golf.

Altres informacions com 390.000€ rebuts per arreglar el carrer Sant Antoni, 60.000€ en beques de menjador, fer passar l'autobús per Can Palau costaria 12.000€ a l'Ajuntament, un canvi de direccions als carrers de Mas Morera perquè, a més, es pugui utilitzar el pàrquing de Ca l'Agustí i 2.817€ anuals per a tenir una deixalleria mòbil.

 

En aquest ple s'han mantingut les formes per part de tots, el diàleg s'ha desenvolupat com calia dins dels termes democràtics i això és sempre d'agrair.

No voldria acabar aquesta exposició sobre el Ple sense comentar la preocupació de deixar tot el pes de la política en mans dels que governen el municipi, malgrat que podríem aplicar el mateix plantejament a nivell autonòmic.

 

En aquest Ple l'assistència de públic va ser molt escassa. Érem cinc persones de públic i tres estàvem vinculades a la política. Tenint en compte la periodicitat i l'horari em suggereix la facilitat que la majoria tindríem per assistir als plens. Jo sóc el primer que feia molts anys que no hi anava i ara ho faig quan les circumstàncies m'ho permeten. Crec que és un error. La política municipal d'un poble com Vallromanes és molt propera a la ciutadania i és una eina a tenir en compte.

 

Els ciutadans ens hem 'desconnectat' de la política municipal, això és un fet. El model polític actual passa per els seus pitjors moments on la credibilitat dels nostres responsables, qüestionada en més d'un cop, tant a nivell nacional com municipal, ha provocat el descontent i la desconfiança. La frase de que 'tots els polítics són iguals' està fent molt de mal a les institucions democràtiques. La implicació dels ciutadans i la força que representa la ciutadania, és una eina de pressió que no hem d'oblidar però que hem d'aprendre a utilitzar-la: si la majoria no volem aquest POUM, com és que tira endavant?

La Llei Electoral actual és injusta: permet les majories per coalicions sense tenir en compte el partit que obté la majoria real en vots. Darrere d'això hi ha una ciutadania a la que se li ha espoliat el seu vot i la seva decisió.

 

ICV- Vallromanes està lluitant com a força política malgrat no disposar de cap representant al consistori. Des de les passades eleccions seguim treballant en silenci i ens presentarem a les properes municipals amb la il.lusió d'obtenir algun representant i que puguem ser la força necessària per a donar un tomb a l'alcaldia de Vallromanes.

 

Volem ser justos, responsables i coherents amb els nostres simpatitzants. Volem un Vallromanes verd que es mantingui al marge de l'especulació urbanística. Volem preservar el municipi de la influència de l'àrea metropolitana.

 

Estem envoltats d'autopistes pel Nord i pel Sud, de la construcció futura del túnel de Font de Cera, de Vilanova i de la seva zona industrial i del perill que representa que en un futur s'expandeixi cap el nostre municipi augmentant la contaminació i perdent qualitat de vida.

 

A Catalunya hem vist municipis que tenien el seu encant fa uns anys perquè eren una zona turística, d'estiueig o de segona residència: El Masnou, Montornès, la costa del Maresme, per citar alguns i el seu estat actual.

 

No volem que Vallromanes sigui un municipi més de l'àrea d'influència metropolitana.

 

Volem un Vallromanes verd i amb un creixement sostenible.

 

 

Manel Debés.