16.07.10

Ple del 15 de juliol

L'altra versió

Un cop més ens hem presentat al ple que es celebrava el 15 de juliol de 2010.

Per començar i amb paraules de l'alcaldessa, Sra. Lurdes Prims, se'ns informa als assistents d'alguns canvis haguts en dos dels grups que representen als ciutadans del municipi. El regidor per CiU, Joan Bautista, deixa de portaveu del grup i ha estat substituït per César Andreu i Cabot, també de CiU, perquè Joan Bautista vol deixar la política d'aquí un temps com ell mateix aclara. En Josep Ma García Pérez substitueix per Més x Vallromanes-Esquerre a Jacint Borràs. Tots els regidors li donen la benvinguda. S'aprofita per a fer el jurament del càrrec.

La Sra. Prims comenta que l'Ajuntament té un deute d'uns 400.000€ (Sobre els 333.000€ com es concreta més endavant)  i alcaldia vol demanar un préstec per eixugar aquest deute. La Sra. Prims diu que es va consultar a la Diputació de Barcelona i els hi va semblar bé. CIU i IVall estan d'acord i Més x Vallromanes-Esquerre diu que es fruit de la mala gestió i que s'han destinat a inversions que no tocaven amb aquests diners.

Un altre punt a comentar per part de l'oposició era saber com estava la situació de Can Corbera amb l'Ajuntament i la Junta de Compensació. Segons la Sra. Lurdes s'està treballant conjuntament i cercant, per part de la Junta, els ajuts econòmics necessaris.

Es parla dels ajuts econòmics a famílies de l'escola bressol i des de l'oposició es pregunta si està establert que la informació de las bases arribi correctament a les famílies a les que li pugui interessar la beca. Responen que estan ben informats i que el setembre es podrà començar amb normalitat. S'aprova per unanimitat l'ajut econòmic.

Es parla, també per part de l'alcaldessa, de la llicència d'obres per un centre de telecomunicacions per solucionar el problema històric de recepció del senyal de la TDT en una part del poble, amb els corresponents descomptes fiscals, 95%, per ser d'interès municipal i signada el 8 de juliol. Des de l'oposició diuen que s'ha tingut dos anys guardada en algun calaix de l'Ajuntament. S'aprova per unanimitat.

Des de Més x Vallromanes Esquerre es comenta que el constructor de Can Morera Xic havia assolit el compromís  d'allargar la vorera fins la carretera i de fer en aquest punt una rotonda. El pressupost  d'aquestes obres estava en els 120.000 €. Posteriorment es va fer la rotonda per part de la Diputació i aquesta inversió no ha acabat de materialitzar-se. La Sra. Violant, Més x Vallromanes ERC, demana que aquests diners, una antiga reivindicació del Sr. Jacint Borràs, s'inverteixin en el poble.

El següent punt que es va parlar en el Ple és sobre la reducció del sou a tot el personal de l'ajuntament en un 5%. Si no recordo malament, els contractes temporals no tindran aquesta reducció. Després d'algunes reflexions sobre la necessitat de la mesura en citem una quan des de Més x Vallromanes-Esquerre es pregunten si la monarquia també tindrà aquesta reducció de sou (nosaltres, ICV-Vallromanes, també ens fem aquesta pregunta) . La mesura és recolzada per tots els partits polítics del consistori. S'aprova per unanimitat. En aquesta mateixa línia, també es parla, continua la Sra. Prims, de la reducció de les retribucions pels càrrecs  electes un 5% per tots a partir de l'1 de juliol de 2010. Des d'Ivall diuen que des del 2007 ja es van congelar el sou i que això representa un 8% en total. S'aprova per unanimitat.

Continua  la Sra. Lurdes Prims. Festes locals Es fa la proposta de l'Ajuntament per l'any 2011 que sigui festa local el 24 de gener i 29 de setembre.

Seguim. Sobre manifestacions institucionals tenim l'enquesta de la independència, organitzada per la comissió Vallromanes Decideix, es manifesta tot el consistori a favor menys un vot de CiU que es va abstenir.

Un cop acabat el Ple i fora de l'acta, comença el torn de les preguntes dels assistents. El ple s'havia desenvolupat correctíssimament però arribat a aquest punt van tornar els "fantasmes del passat"  tornant de nou a les picabaralles estèrils, d'aquelles que no porten a res perquè el que hi ha és un enfrontament personal i de poc valen els arguments més o menys encertats o justificats.

L'alcaldessa, Sra. Lurdes Prims, va actuar, des del meu punt de vista, correctament en el moment que calia si bé les persones enfrontades seguien parlant de calers i fent-se retrets. Finalment va regnar la pau i qui us escriu va aprofitar el torn de paraula del poble per fer una proposta.

En un moment del Ple es parlava sobre l'institut de Vilanova i l'horari d'autobusos i les dificultats que tindrien els nostres joves per, sobretot, tornar a casa en el sentit de que el següent bus, després d'acabar les classes a dos quarts de tres, passa a les quatre. Potser estem molt equivocats i no ens podem permetre que les empreses petrolieres no obtinguin cada cop més benefici i calgui consumir cada cop més carburant i si contaminem l'atmosfera dóna igual. Doncs bé, la nostra proposta és ampliar el voral de la carretera i adequar-lo als vianants, suficientment indicat i separat de la calçada, amb algun banc per seure's, amb itinerari a d'altres poblacions i sobretot una connexió adequada entre el camping i el poble. Poder fer aquests trams caminant o en bicicleta no creiem que sigui una utopia però sí un canvi en la mentalitat de tots nosaltres.

Un ciutadà també intervingué fent diverses preguntes però jo em vaig quedar amb una quan reflexionava sobre el cost que li representava per ell el fet d'haver de portar la brossa de jardí a la deixalleria i que estava cansat de veure bosses i bosses de brossa de jardí pels contenidors domèstics del nostre municipi. El Sr. César, regidor per CiU, va animar a que diguéssim quines eren les persones que llençaven les bosses de jardineria i que des del consistori ho estaven perseguint.

Nosaltres ens preguntem: hi ha la possibilitat de tornar a posar contenidors de recollida de brossa de jardí? El context econòmic està canviant: qui té un jardiner que li fa les tasques de manteniment no s'ha de preocupar però els que no ens podem permetre un jardiner hem de fer molts viatges a la deixalleria perquè un jardí genera moltíssima brossa. I una altra pregunta, es podría permetre el municipi generar adob amb la brossa que llencem de jardí?

Hem intentat fer una lectura agradable. Esperem haber-lo aconseguit.

Manel Debés.