28.06.17

El PP bloqueja al Senat la Comissió d'Investigació sobre la participació espanyola en la invasió i guerra de l'Iraq proposada per En Comú Podem

En Comú Podem registrarà properament la mateixa proposta de comissió d'investigació al Congrés, que prosperarà si totes les forces polítiques mantenen el sentit del seu vot

Sara Vilà, senadora d'En Comú Podem, ha defensat avui al Senat la necessitat de posar en marxa una comissió d'investigació sobre la participació espanyola en la invasió de l'Iraq, proposada per Units Podem-En Comú Podem-En Marea, ERC i Compromís . Vilà ha recordat que dos periodistes espanyols, Anguita i Couso, al costat de 11 militars de les nostres Forces Armades van perdre la vida a l'Iraq. A més, més de 650.000 persones, civils iraquians majoritàriament, van morir com a conseqüència de les decisions preses per l'anomenat 'Trio de les Açores'. La senadora d'En Comú Podem s'ha referit en diverses ocasions a l'informe 'Chilcott', realitzat pel parlament britànic i en el qual es cita fins a 12 ocasions a José Mª Aznar, pel paper que va jugar a l'hora de promoure la invasió i guerra de l'Iraq.

Tant Aznar com altres membres del Govern de l'època van defensar la participació d'Espanya en la invasió de l'Iraq, sobre la base del benefici econòmic que la reconstrucció del país àrab anava a suposar per a les empreses espanyoles. No obstant això, tal com Vilà ha recordat, les empreses espanyoles no van participar finalment del "botí de guerra" previst, tal com l'exministre Trillo es queixava per carta davant Donald Rumsfeld. A Iraq van cometre el ridícul del s.XXI: ens van portar a una guerra amb conseqüències devastadores i ni tan sols les empreses van poder treure el benefici promès”, ha assenyalat la senadora. De fet, únicament les grans empreses energètiques espanyoles es van beneficiar de la comercialització de cru iraquià. El Govern d'Aznar, valent-se de la seva majoria absoluta a l'època i contra l'opinió de la resta de les forces polítiques, va impulsar la participació espanyola en la invasió de l'Iraq, tot i que "milions dels nostres ciutadans van sortir al nostre país massivament, organitzats en moviments pacifistes contra la guerra ", ha afirmat la senadora Vilà. Els estudis d'opinió xifraven que fins a un 90% de la població espanyola era contrària a la invasió de l'Iraq.

La proposta de comissió d'investigació, però, no ha sortit endavant, ja que el Partit Popular ha fet valdre la seva majoria absoluta a la Càmera Alta per vetar la creació d’aquesta Comissió, tot i que com els ha advertit la senadora: “Sàpiguen que tard o d’hora se’n farà justícia política i jurídica, així que no creguin que per votar en contra d’aquesta Comissió oblidarem les conseqüències d’envair l’Iraq”.

En Comú Podem preveu registrar en properes setmanes, aquesta vegada al Congrés dels Diputats, la mateixa proposta de comissió d'investigació. Si totes les forces polítiques mantenen el sentit del vot avui emès al Senat (ERC, PSOE, Compromís, Bildu, PDeCAT i el grup Units Podem-En Marea-En Comú Podem a favor, PNB i Cs s’han abstingut), la iniciativa veuria la llum gràcies a l'equilibri parlamentari existent al Congrés.