24.04.18

Preguntem a la Comissió que aclareixi si reconeix o no l’existència d’una zona de recerca i rescat (SAR) a Líbia

Ernest Urtasun presenta una pregunta a la Comissió Europea demanant que la UE aclareixi si existeix o no una zona SAR per la recerca i el rescat de qualsevol embarcació a les costes de Líbia

L’eurodiputat i portaveu d’Iniciativa per Catalunya Verds, Ernest Urtasun, ha presentat una pregunta a la Comissió Europea demanant que la UE aclareixi d’una vegada si existeix o no una zona SAR (Search and Rescue) per a la recerca i el rescat de les embarcacions a la deriva que són responsabilitat de les autoritats líbies, i si és veritat que existeix un forat negre de 350.000 km en el Mediterrani, com han denunciat les ONGs.

Aquesta pregunta és resultat de les informacions contradictòries donades pel president de Frontex, el Sr. Leggeri, que afirmava al Parlament Europeu que Frontex no reconeixia l’existència d’una zona SAR a Líbia, i la Comissió, que hores després confirmava la seva existència en una reunió amb l’eurodiputat i el president de l’ONG Proactiva Open Arms, Oscar Camps.

Urtasun demana un aclariment immediat davant dels creixents casos de criminalització d’ONGs que salven vides a la Mediterrània, sobre tot tenint en compte la cooperació de Frontex i els guardacostes libis per impedir que els migrants arribin a les costes europees.

A més, l’eurodiputat també ha preguntat a la Comissió “com valora l’actuació dels guardacostes libis que han amenaçat a les ONGs que rescaten vides” i “si consideraria una devolució en calent que les ONGs retornessin els migrants als guardacostes libis sabent que l’Organització Marítima Internacional no considera que Líbia sigui un país segur”.