31.05.04

RAÜL ROMEVA EXIGEIX QUE LA UE DEFENSI EL DRET A LA SALUT SOBRE ELS INTERESSOS ECONÒMICS DE LES GRANS EMPRESES

Aquest migdia, davant de la seu de l'empresa Novartis, ICV-EUiA ha demanat que es deixin de primar els interessos econòmics de les empreses en temes com els transgènics o les patents de medicaments

transgenics010604.jpg

El candidat d'ICV-EUiA a les eleccions europees del proper 13 de juny, Raül Romeva, ha afirmat avui que cal que a la UE es defensin els interessos dels ciutadans per sobre dels interessos econòmics de les empreses. Romeva ha criticat que, com en el cas de l'aixecament de la moratòria dels transgènics per part de la UE ara fa 15 dies, es primen els interessos de multinacionals que usen productes que empobreixen la biodiversitat. En aquest sentit Romeva ha destacat que cap dels dos partits majoritaris de cara a aquestes eleccions, el PP o el PSOE, entren en aquests debats per defensar els interessos dels ciutadans.

Us adjuntem les propostes d'ICV-EUiA.

1. LA SITUACIÓ ACTUAL

- Patents: Augmenten les diferències sanitàries entre països rics i pobres

En els països industrialitzats, la salut pública s’està veient transformada per grans avanços mèdics, que fan augmentar l’esperança de vida i redueixen la vulnerabilitat a les malalties. Al mateix temps durant el proper any moriran 11 milions de persones, la gran majoria a països empobrits, a causa de malalties infeccioses que es poden tractar i prevenir. Això equival a 30.000 persones que moren cada dia. En aquests moments segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) 2.000 milions de persones no tenen accés a medicaments vitals.

Aquesta diferència entre els països rics i pobres intensifica les desigualtats de renta i oportunitats. Aquestes diferències socials, en part es podrien reduir si aquesta part de la població mundial tingués un accés garantit a les medicines.

- Les normatives internacionals de l’OMC (Organització Mundial del Comerç), font d’injustícies i desigualtats

Segons el règim de propietat intel•lectual de l’OMC, tots els països membres han d’atorgar drets exclusius de comercialització als propietaris de les patents (normalment multinacionals del sector farmacèutic), durant un període de 20 anys. Aquests drets restringeixen la capacitat de produir, comercialitzar i importar el anomenats “genèrics”, copies de baix cost de medicines patentades per part dels estats.

Aquestes reglamentacions poden reduir la competitivitat, augmenten els preus dels medicaments i reduiran encara més el ja limitat accés dels pobres a les medicines vitals.

Les normatives de l’OMC, atorguen algunes limitades salvaguardes en casos d’emergències nacionals. Malgrat això, tot i que en països com Sudàfrica es preveu que l’esperança de vida es reduirà en 20 anys el 2010 a causa del SIDA, diferents empreses multinacionals han posat nombroses traves a la comercialització de medicaments genèrics.

No es tracta de casos aïllats, les normatives sobre patents de l’OMC, s’estan aplicant sota una campanya continua de la indústria farmacèutica que erosiona un dret fonamental, com és el dret a la sanitat i que subordinen uns suposats drets comercials, a interessos empresarials.

L’argument que les patents estimulen la inversió a gran escala per fàrmacs per tractar malalties que afecten el països empobrits és en el millor dels casos especulatiu, i el pitjor enganyós. Només el 10% de la R+D a nivell mundial, és dirigeix a l’estudi de malalties responsables del 90% del problema sanitari mundial.

- Els transgènics, nou cas on els privilegis comercials de les multinacionals s’anteposen als interessos públics

La recent decisió de la Comissió Europea d’aixecar la moratòria, que s’ha mantingut sobre els Organismes modificats genèticament (OMG), és una nova prova de que actualment s’estan anteposant els interessos comercials de grans empreses als interessos de la població en general.

L’autorització dels transgènics, contra el principi de prevenció: Des del punt de vista de la salut, no està totalment garantida la seguretat dels OMG, i no existeix una clara unanimitat al respecte dins de la comunitat científica. A més des d’una perspectiva ambiental, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació de les collites convencionals i orgàniques per part dels OMG està demostrada.

Aquesta decisió té una important rellevància simbòlica i política, ja que es produeix després de les fortes pressions procedents dels Estats Units, responent a interessos de grans empreses com “Monsanto” per intensificar les seves exportacions de blat transgènic a Europa.

2. EL MODEL D’ICV-EUiA

- Pel dret a la protecció de la salut i les atencions personal i sanitària

La protecció a la salut ha d’exercir-se des de les institucions públiques, i a escala europea, com un dret universal de les persones. El que vol dir estendre directrius i compromisos i enfortir els recursos per tal de garantir la promoció i prevenció de la salut.

Igualment hem de considerar com un dret universal assolit arreu de la UE la prestació pública de serveis d’atenció personal i sanitaris, amb garanties de gratuïtat , integritat i qualitat.

- Els interessos de les persones per davant dels interessos comercials

Els països empobrits han de mantenir el dret produir, comercialitzar i importar medicines a preus assequibles. Els principis sobre protecció de patents establerts per l’OMC, no han de prevaler sobre aquests drets.

D’acord amb les obligacions internacionals relatives als drets humans, s’ha d’arribar a l’acord que les crisis sanitàries que afecten a molts països empobrits constitueixen una emergència nacional i per tant poder subministra “genèrics (fàrmacs més barats) a la seva població.

Finalment cal una clara reforma de l’OMC, i que s’eviti que els països rics imposin els seus interessos sobre patents als països empobrits a través de l’amenaça o l’aplicació de sancions comercials unilaterals.

3. PROPOSTES D’ICV-EUIA

1. Modificació de l’actual normativa de patents de l’OMC

La Unió Europea ha de fer sentir la seva veu dins de la OMC per tal de canviar l’actual acord sobre els drets de la propietat intel•lectual relacionat amb el comerç, que és el que regeix l’actual sistema de patents.

La comercialització exclusiva d’un producte patentat durant 20 anys, és un període excessiu, i cal delimitar el període de protecció en funció de la recuperació de la inversió inicial del sector empresarial en R+D.

A més la comercialització exclusiva no pot tenir un abast mundial, ja que això impedeix l’accés a medicaments que vitals a la població d’aquells països empobrits on diferents malalties són un greu problema que afecta a milions de persones.

2. Creació d’un Fons a nivell Internacional que investigui les malalties que afecten a la població dels països empobrits

Degut a la manca d’interès comercial per investigar les malalties infeccioses que afecten a països empobrits, s’ha d’establir un fons internacional de 5000 milions d’euros, sota els auspicis de l’OMC, per donar suport a una xarxa d’institucions públiques que investiguin aquestes malalties. La clau per reduir les diferències sanitàries a nivell mundial és la inversió pública i la cooperació internacional i no entendre els drets de les patents.

La Unió Europea s’ha de comprometre a aportar una tercera part d’aquests fons com a mínim i exigir que tant Estats Units i altres països com Japó o Austràlia també hi aportin fons.

3. Posar fi la influència de les multinacionals en les decisions polítiques

Les decisions tant del Parlament Europeu com de la Comissió han de respondre als interessos dels ciutadans i no a les pressions dels lobbies empresarials que defensen els seus interessos econòmics en front dels interessos públics.

Decisions com la de l’aixecament de la moratòria dels transgènics en la Unió Europea responen a aquesta lògica i no es poden tornar a repetir. La decisió d’aixecar la moratòria és contraria a les expectatives de la majoria dels europeus que no volen organismes modificats genèticament (OMG) en la cadena alimentària. Actuant d’aquesta manera, la Comissió Europea ha renunciat a actuar de manera democràtica i federal per protegir els desitjos i la salut dels ciutadans Europeus. ICV-EUiA condemna aquest comportament i es compromet a continuar lluitant contra els transgènics.