01.06.09

Raül Romeva signa el Pacte europeu pel Programari Lliure

Raül Romeva recolza i ha signat el compromís de defensar des del Parlament Europeu l'ús dels estàndards oberts i el programari lliure, tanmateix com la defensa dels drets de la comunitat de desenvolupadors i usuaris de programari lliure. Romeva ha donat suport a la campanya "Free Software Pact" que ha impulsat l'associació APRIL per buscar el compromís públic dels candidats d'aquestes Eleccions europees. Raül Romeva és l'únic cap de llista català que s'ha posicionat sobre aquest tema i l'únic eurodiputat en actiu que ha signat aquest compromís.

Raül Romeva durant la seva intervenció en l'acte central de la campanya d'europees

El "Free Software Pact", impulsat per APRIL i amb el suport d'Hispalinux, reconeix que "el treball dels actors del programari lliure contribueix a la preservació dels drets fonamentals de l'era digital, a compartir el coneixement i a superar l'esquerda digital. A més constitueix una oportunitat per la ciutadania però també per la independència tecnològica i la competitivitat de Catalunya i Europa". La introducció del document diu que "el programari lliure és un bé comú que cal protegir i fomentar. La seva existència reposa en el dret dels autors de divulgar els seus programes amb el seu codi font, i de cedir a tothom el dret d'usar-los, copiar-los, adaptar-los i redistribuir-los, tant en la seva forma  original com modificada".

El compromís de Raül Romeva i, per extensió de la candidatura d'ICV-EUiA és "encoratjar, pels mitjans institucionals, a les administracions i institucions públiques, estatals, autonòmiques i locals a desenvolupar i utilitzar, prioritàriament, programari lliure i els estàndards oberts". I també donar suport a "polítiques actives a favor del programari lliure, i oposar-se a tota discriminació en contra seva i defensar els drets dels autors i els usuaris de programari lliure, especialment demanant la modificació de qualsevol legislació que afebleixi els seus drets, i oposant-me a qualsevol projecte o proposició de llei que vagi en aquest sentit". 

El programa d'ICV-EUiA es explícitament clar respecte als estàndards oberts, la promoció el programari lliure, la defensa de la neutralitat de la xarxes i la supressió del cànon digital. En Raül Romeva ha respost a una pregunta del videobloc de campanya sobre el programari lliure a les institucions europees: