26.02.10

Resum del ple de febrer

PSC i CiU aproven provisionalment la modificació del PGM que reconverteix sòl públic del Mas Lluí (de Sant Feliu!) i ens priva d’oportunitats de futur. PSC i CiU rebutgen el Consell Assessor d’Urbanisme. PSC i CiU no volen expressar rebuig a les mesures antisocials del govern que afecten a l’edat de jubilació i a les pensions.

Principals temes tractats: (aneu directament al que us interessi fent CTRL + clic)

MODIFICACIÓ DEL PGM: TRES HORES D’INTENS DEBAT NO ACONSEGUEIXEN FER ENTRAR EN RAÓ ALS 11 REGIDORS DEL GOVERN.

1

PSC I CiU DIUEN NO AL CONSELL ASSESSOR D’URBANISME.

1

PSC I CiU NO VOLEN EXPRESSAR EL REBUIG DE L’AJUNTAMENT A LES RETALLADES DE DRETS SOCIALS DELS TREBALLADORS.

1

VOTEM EN CONTRA DE LA NOVA CONCESSIÓ DE NETEJA VIÀRIA.

2

VOTEM A FAVOR DE LA MAJOR PART DE PUNTS DEL PLE.

2

PRECS I QÜESTIONS D’ICV-EUiA.

2

 

MODIFICACIÓ DEL PGM: TRES HORES D’INTENS DEBAT NO ACONSEGUEIXEN FER ENTRAR EN RAÓ ALS 11 REGIDORS DEL GOVERN.

El ple va començar, com cada mes, amb un record a les vuit dones mortes a causa de la violència masclista des del ple del mes passat. Totes les regidores i tots els regidors de l’Ajuntament ens solidaritzem amb les seves famílies.

Per honorar el seu record, reproduïm un fragment d’un poema de Miquel Martí i Pol:

No és de plorar que tinc els ulls cansats

sinó de tant sotjar camins.

I he arrelat a la terra.

Tot seguit, es va reprendre el ple.

Més d’un centenar de persones omplien la sala de plens i el vestíbul adjacent, responent a la convocatòria de diverses entitats de la ciutat i del Mas Lluí. Com que tots els grups municipals vam estar d’acord en canviar l’ordre del dia, el primer punt a debat va ser l’aprovació provisional de la modificació del Pla General Metropolità en els àmbits de Collserola i del Mas Lluí.

Inicialment, van intervenir quatre representants d’entitats veïnals. En primer lloc, Francisco Jiménez, en representació de la Federació d’Associacions de Veïns de Sant Feliu. En segon lloc, Carme Albertí, en nom de l’Associació de Veïns del Mas Lluí. Després, Joan Ribas, portaveu de la Coordinadora d’oposició a la modificació del PGM i, finalment, Enrique Ariza, en nom de la Plataforma Mas Lluí Sostenible, altres entitats del barri i, especialment, de les 1.024 persones que van subscriure el manifest que van promoure a la primavera de 2009.

En línies generals, van coincidir en els seus arguments de fons:

- posar en qüestió els drets urbanístics dels promotors, considerant-los meres expectatives en tant que no estan reconeguts en cap ordenació més enllà del PGM de 1976.

- incompatibilitat del vial del Torrent del Duc amb la protecció del Parc de Collserola,

- manca de planificació dels equipaments del barri i de la ciutat,

- oposició a la pèrdua de patrimoni públic al Mas Lluí,

- manca d’un autèntic procés de participació i de diàleg amb la ciutadania,

- sotmetiment de l’equip de govern als interessos dels promotors privats, el més important dels quals és el Sr. Paz Dorado.

- apel·lació al vot en consciència dels regidors i regidores de PSC i CiU.

En la darrera intervenció, Enrique Ariza va proposar que l’Ajuntament suspengués la tramitació d’aquest punt mentre no hi hagués un àmbit autènticament representatiu i de participació on abordar els temes urbanístics locals, tant pel que fa a les polítiques de sòl com d’equipaments.

En el torn d’explicació de vot dels partits, Carles Soriano (ERC) va argumentar detalladament les raons del seu vot contrari a la modificació i la seva coincidència amb els veïns. D’altra banda, Sergi Jiménez (PP), va justificar com va poder la seva abstenció.

En nom del nostre Grup, va intervenir Jordi San José. En primer lloc, va defensar que en aquest ple es debat sobretot el Sant Feliu que volem, i també en el proper ple del mes de març, quan parlem de la requalificació del camp de futbol de la Rambla. Va dir que, per a ICV-EUiA, la ciutat s’ha de construir amb visió de futur, entorn del seu patrimoni públic i amb el màxim consens polític i social. Per fer-ho possible, tal com també han recollit els veïns, cal un òrgan representatiu, plural i participatiu, i per això ICV-EUiA ha presentat una moció proposant la creació del Consell Assessor d’Urbanisme. Va demanar, en conseqüència, que el punt es deixés damunt la taula, que el ple aprovés la constitució del Consell, i que la modificació del PGM s’abordés en el marc del Consell Assessor d’Urbanisme. Aquesta proposta va ser posteriorment desestimada per l’alcalde.

Jordi San José va explicar que, a partir de 1994, ICV i el llavors alcalde Francesc Baltasar van planificar un barri nou amb moltes reserves de sòl públic, tant per al barri com per a la ciutat, que va ser posat fins i tot com a model en altres ciutats. Avui, PSC i CiU prenen una decisió en sentit contrari: prescindir de sòl públic per posar-lo en mans de promotors privats en una actuació urbanística que rebutgem frontalment. Per això, ICV-EUiA va votar en contra de l’aprovació provisional de la modificació del PGM i, no només això, es va comprometre a tirar-lo enrera si la Generalitat encara no havia completat els tràmits definitius i si formava part del proper govern de la ciutat. Tot seguit, Jordi San José va explicar que ICV-EUiA es va equivocar votant a favor l’aprovació inicial de novembre de 2008, confiant en explicacions i ofertes de diàleg de PSC i CiU que després es va comprovar que no eren certes, Finalment, va defensar una modificació que, com la que va impulsar ICV en el seu darrer mandat, convertís el sòl residencial en forestal a Collserola i generés una zona industrial a les Grases sense afectar ni un sol pam de sòl públic al Mas Lluí.

Per part de l’equip de govern, va intervenir el regidor d’Urbanisme, Xavier Alegre. Va explicar les quatre raons del planejament que proposen PSC i CiU: preservació de la  serra de Collserola, vial del Torrent del Duc, nou sòl industrial i creació d’habitatge, el 40% públic. Va negar que no hi hagués procés participatiu i, finalment, es va dedicar a intentar desacreditar a ICV-EUiA, llegint fragments de l’acta de novembre de 2008, i dient que el canvi de vot només es deu a les eleccions municipals de l’any que ve.

En el torn de rèpliques, van intervenir novament tots els portaveus que ho havien fet a l’inici. Una frase de Francisco Jiménez resumeix el sentit de totes elles i és absolutament reveladora: “11 votos no les convierten a ustedes en dueños y señores de Sant Feliu”

En el seu torn, Jordi San José no va entrar en el joc de Xavier Alegre de parlar d’un passat que no interessa i es va centrar en el debat actual. Va insistir en la necessitat de planificar els equipaments, i va llegir una al·legació d’ICV-EUiA en què demanava un acord per determinar tres equipaments bàsics al Mas Lluí: una escola de primària, el segon equipament per a la gent gran i la tercera àrea bàsica de salut, sense que PSC i CiU hagin fet tan sols un gest de diàleg en aquest sentit. Finalment, va insistir que ICV-EUiA està d’acord amb requalificar el sòl residencial de Collserola, en la creació del sòl industrial i, si encara és necessari, amb el vial del Torrent del Duc. Va afirmar, però, que, en un context econòmic de recessió, aquest vial s’hauria de valorar com a necessari en el marc del Consell Assessor d’Urbanisme i un cop constatada la continuïtat del sòl industrial a Collserola, cosa que ben aviat haurà de determinar la nova Corporació Metropolitana de Barcelona. En tot cas, si encara calgués, aquest vial s’hauria de finançar pels industrials (com sempre ha defensat ICV-EUiA) i en cap cas amb sòl públic de Sant Feliu sense el consens polític ni ciutadà.

Després d’un nou torn de rèpliques, va intervenir finalment l’alcalde, reconeixent que ja no era possible convèncer a ningú i que només es volia explicar. Va reconèixer també que alguna cosa s’havia fet malament, ja que no s’havien sabut crear punts de coincidència i, en aquests moments, ja no són possibles punts de trobada. Va dir que, després de set anys de tramitació, aquest punt no es tiraria enrera i s’aprovaria tot seguit, defensant la bona voluntat de l’equip de govern. Al final, davant les intervencions del públic, va abordar el tema del promotor principal, dient que ell era alcalde i no jutge, i que aquesta persona no està inhabilitada per treballar amb l’administració. 

Així les coses, i quan ja eren les onze de la nit i portàvem tres hores de debat, el punt es va votar nominalment. L’aprovació provisional va tirar endavant per la mínima, amb 11 vots a favor (PSC i CiU), 8 en contra (ICV-EUiA i ERC) i 2 abstencions (PP).

El públic, clarament indignat, va abandonar la sala al crit de “Vázquez, dimisión”.

 

PSC I CiU DIUEN NO AL CONSELL ASSESSOR D’URBANISME.

Tres setmanes abans del ple, el Grup municipal d’ICV-EUiA va presentar per escrit una proposta de creació del Consell Assessor d’Urbanisme i Política Territorial de Sant Feliu de Llobregat.

Com que en aquest ple es parlava del Mas Lluí i en el proper es parlarà, previsiblement d’una nova requalificació de terrenys per pagar la part municipal del soterrament, ICV-EUiA va presentar aquesta proposta per fer possible el màxim consens en el planejament, a partir de la màxima representativitat, transparència i participació.

A causa segurament del cansament després del llarg debat del punt anterior, després que Jordi San José defensés la moció, ni PSC ni CiU no es van dignar tan sols a comentar-la. Es va rebutjar amb els 11 vots de PSC i CiU i davant el suport dels 10 regidors d’ICV-EUiA, PP i ERC.

 

PSC I CiU NO VOLEN EXPRESSAR EL REBUIG DE L’AJUNTAMENT A LES RETALLADES DE DRETS SOCIALS DELS TREBALLADORS.

Fent-nos ressò del malestar sindical i del conjunt de treballadores i treballadors de tot l’Estat per les últimes mesures del govern en relació a l’edat de jubilació i el còmput de pensions, el grup municipal d’ICV-EUiA va presentar una moció per expressar també el rebuig del nostre Ajuntament.

En nom del nostre grup, Manel Leiva va explicar la moció. Va recordar que en aquells mateixos moments, milers de treballadors es manifestaven pels carrers de tota Espanya en contra de les propostes del govern central d’allargar l’edat de jubilació fins als 67 anys i d’allargar el període de còmput de les pensions, amb la intencionalitat de rebaixar-les. Justament, va dir Leiva, els dos punts inicials i principals de la moció.

De forma sorprenent, els portaveus de PSC i de CiU van argumentar que en el ple de l’Ajuntament no es podien debatre “simples propostes”, ja que el Govern no havia pres cap decisió en ferm. En conseqüència, van votar en contra d’expressar el rebuig de l’Ajuntament a aquestes dues propostes.

La moció també instava al Govern a enfocar les mesures de reforma en la línia d'ampliar i consolidar les prestacions de les pensions mitjançant polítiques basades en la redistribució de la riquesa. En aquest tercer punt, amb una incorporació que feia referència al Pacte de Toledo, sí que van votar a favor PSC i CiU.

Manel Leiva va manifestar la seva perplexitat davant l’actitud incomprensible del grup socialista, que va votar en bloc en contra de rebutjar la retallada de drets socials que afecten a milers de treballadores i treballadors de la nostra ciutat, remarcant el fet que molts votants, militants i càrrecs públics socialistes sí que havien mostrat aquest rebuig.

Els dos punts més importants de la moció es van rebutjar amb els 11 vots de PSC i CiU i el suport dels 10 vots d’ICV-EUiA, PP i ERC. El tercer punt, es va aprovar per unanimitat.

 

VOTEM EN CONTRA DE LA NOVA CONCESSIÓ DE NETEJA VIÀRIA.

Un altre punt rellevant del ple de febrer va ser l’aprovació del plec de clàusules de la concessió de neteja viària. Aquesta concessió, com va destacar el nostre regidor Manel Leiva, té un increment respecte a l’anterior de més de 200.000€ (un 17,1%), que no veiem justificat només per la incorporació de dos treballadors, una màquina i el nou barri de Can Bertrand. El regidor responsable del tema, Joan Grisó, no va saber donar explicacions convincents sobre aquest increment.

D’altra banda, va recordar Manel Leiva, si comparem amb fa només cinc anys, l’increment és estratosfèric: al febrer de 2005, el servei valia poc més de 800.000€, mentre que avui aprovem un ple per valor de gairebé 1,5 milions. És evident, va afegir, que hi ha una mala gestió municipal en aquest servei, ja que la qualitat i la quantitat de la neteja viària a Sant Feliu està claríssim que no ha augmentat gairebé un 80%, com sí que ha fet el preu.

L’únic aspecte positiu del plec, va concloure, és que han fet cas a ICV-EUiA en un aspecte fonamental. Només durarà 3 anys i coincidirà amb el final del servei de recollida d’escombraries. D’aquesta manera, s’unificaran els dos serveis, com sempre va tenir ICV i ha reclamat contínuament el nostre grup. Evidentment, ICV-EUiA vam votar en contra.

 

VOTEM A FAVOR DE LA MAJOR PART DE PUNTS DEL PLE.

Com és habitual, vam donar suport a la major part dels punts de l’ordre del dia. Entre els més importants, destaquen:

- l’adjudicació a l’empresa NetExpres SL, del servei de neteja d’edificis de titularitat o competència municipal,

- la concessió d’ajuts a diverses comunitats de veïns en el marc de la Llei de Barris,

- l’aportació a diversos organismes municipalistes (Federació de Municipis, etc)

- diversos convenis i subvencions: dos amb la Creu Roja (un per a telealarmes i l’altre per a Haití), a la Federació d’AVV de Sant Feliu, al Santfeliuenc FC i a Diversitat Lúdica, entre d’altres.

- acceptar els ajuts del Departament d’Educació de la Generalitat per a l’escolarització d’infants de 0-3 anys en risc d’exclusió social.

Ens vam abstenir, finalment, en dos punts econòmics: els préstecs per a inversions i arrodoniments de preus públics en esports i cultura.

En relació als punts de l’ordre del dia que afectaven a subvencions, Jaume Solé va lamentar que un any més ens trobem davant d’un procediment que no té en compte la participació dels partits polítics de l’oposició. Va denunciar que l’equip de govern no ha complert l’oferiment a la participació de tots els grups polítics en el debat per establir uns criteris més justos i transparents a les subvencions que anualment ofereix l’Ajuntament a les entitats de la ciutat. Un procés que, per al nostre grup, hauria de comptar amb la participació de les entitats en pro d’una major cohesió social.

 

PRECS I QÜESTIONS D’ICV-EUiA.

En primer lloc, la regidora Lídia Muñoz, va exposar un prec, expressant que en ser el darrer ple abans de la celebració del entorn el Dia Internacional de les Dones, li sobtava que l’equip de govern no hagués presentat cap moció commemorant aquest dia. Alhora, va exposar la importància de manifestar conjuntament la necessitat de continuar treballant des de les institucions i des de la societat civil per poder assolir una igualtat real entre homes i dones, ja que a la pràctica aquesta no existeix., ni en la nostra societat, ni a nivell global. A continuació l’alcalde va respondre que s’afegirien al manifest unitari del 8 de Març.

Tot seguit, Jaume Solé va intervenir en relació a dues actuacions que afecten el parc Nadal. D’una banda, va recordar que, en el ple de juliol de 2006 i a instàncies del nostre grup, es va aprovar ubicar una placa commemorativa en el lloc que va ocupar el refugi antiaeri sota del parc Nadal. Va denunciar que l’equip de govern  desatén contínuament les qüestions relacionades amb la memòria històrica i és,  per al nostre grup, una qüestió de dignitat democràtica. En segon lloc, Jaume Solé va denunciar l’estat de conservació del parc Nadal, on un any desprès del desastrós temporal de vent que el 24 de gener de 2009 va afectar en gran mesura els Pins centenaris, l’equip de govern no ha definit un pla d’actuació per a la reforestació i recuperació del manteniment del parc, símbol i patrimoni natural de la ciutat.

En relació a les obres d’adequació de l’escola Gaudi que afecten a l’escala d’emergències i la ubicació d’un ascensor, Jaume Solé va demanar la situació de les obres i el motiu de l’endarreriment. També pel que fa a l’escola, es va preguntar sobre l’accessibilitat al gimnàs de l’escola, actualment amb moltes dificultats agreujades des de que l’escola disposa d’una USE.

Posteriorment, Jordi San José va formular dos precs, directament a l’alcalde. En primer lloc, va demanar el document de planificació dels equipaments culturals de Sant Feliu que l’Ajuntament va encarregar a la Diputació de Barcelona i que portem reclamant des de fa mesos. En segon lloc, atenent la demanda d’alguns veïns en aquest sentit, va proposar que l’Ajuntament demanés formalment a l’Entitat Metropolitana del Transport la prolongació de la Línia 77 -que va de l’aeroport a Sant Joan Despí- fins a Sant Feliu. D’aquesta manera, tindríem comunicació directa amb l’aeroport i amb Sant Boi de Llobregat.

Per acabar,  Manel Martínez va plantejar tres preguntes adreçades a l’alcalde, arran de comprovar en els darrers dies que continua havent una situació, en general, de manca de pluralisme, tot i alguns petits canvis que s’han fet fruit de la pressió i insistència del nostre grup per afavorir la pluralitat a la ràdio i la comunicació municipals

Manel Martínez va preguntar: 1) Qui és el màxim responsable de ràdio Sant Feliu? 2)

Qui confecciona i decideix, de manera definitiva, el contingut dels informatius? 3) Qui va decidir que en la informació transmesa els dies 10, 11 i 12 de febrer sobre la recollida d’escombraries, no es recollís l’opinió ni de les AVV ni d’ICV-EUiA?

L’alcalde va contestar que la màxima responsable de la ràdio era la cap de comunicació i que el contingut dels informatius els decideix el professional que els realitzar amb la supervisió de la cap de comunicació. Mentre que va manifestar que “ignorava” qui va decidir d’excloure a ICV-EUIA de la informació esmentada.

Tot i això, Manel Martínez va demanar que es faciliti el grup municipal la informació de tots els informatius del segon semestre del 2009. Així, es podrà fer un estudi com el que vam realitzar del primer semestre, i que va evidenciar la greu manca de pluralisme que pateix l’emissora municipal.

 

 

Entenem que un resum de sis fulls pot no semblar un resum, però demanem una certa comprensió donat que el ple va durar 4 hores i va tenir un debat molt i molt intens.

 

Regidors i regidores del Grup municipal d’ICV-EUiA.