11.02.14

Salvador Milà: "Rescatin a les persones i donin la mateixa oportunitat que ja han tingut bancs i promotors"

IU-ICV-CHA dóna suport a la proposició de Llei del Parlament sobre la dació en pagament per "ètica i justícia" i per "raons humanitàries i econòmiques"

Salvador Milà en una intervenció al Congrés dels Diputats

"Demano que admetin a tràmit la proposició de Llei sobre de mesures contra el sobreendeutament personal i familiar i de protecció davant de procediments d'execució hipotecària de l'habitatge habitual com a punt de partida per debatre i millorar-la, però amb l'objectiu clar que els ciutadans i les famílies que han perdut el seu habitatge o estan a punt de perdre'l tinguin l'esperança de refer la seva vida, puguin treballar, disposar d'un habitatge digne i social i no arrossegar el deute tota la seva vida. Rescatin a les persones i a les famílies i donin la mateixa oportunitat que ja han tingut bancs, caixes i els promotors immobiliaris". Amb aquestes paraules el diputat d'ICV-EUiA, Salvador Milà, demanava, en nom del Parlament, als grups de la cambra espanyola el posicionament favorable al text procedent de la cambra catalana on va ser aprovat per unanimitat i que ha arribat avui al Congrés.


Durant la seva intervenció, Milà ha explicat que la proposició - que s'ha treballat de manera intensa en base a les experiències: de la PAH, Càritas, sindicats, jutges, col•legis professionals, registradors, catedràtics, advocats i procuradors amb el consens de les forces polítiques-  incorpora la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans en el recent cas de les famílies desallotjades de Salt perquè siguin les autoritats de l'administració els que garanteixin que la família desnonada tingui un habitatge social on anar.

 

"El decret llei sobre segones oportunitats  i el codi de bones pràctiques s'ha demostrat que són clarament insuficients", ha lamentat Milà i ha posat de manifest que les dades són esclaridores: de les 49.000 execucions iniciades registrades, només 11.000 s'han pogut acollir a la dació en pagament. "Les bones pràctiques dels bancs amb les famílies són con les dels llebrers amb les llebres: les maregen per caçar millor però no les salven", ha denunciat.

 

En aquest sentit, el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, encarregat d'expressar el sentit del vot de la Izquierda Plural ha carregat contra el PP per només haver pres mesures "cosmètiques" com el Codi de bones pràctiques impulsat pel Ministre Luis de Guindos que, com denuncia la PAH en el seu informe, exclou a un terç de les famílies afectades per processos d'execució hipotecària perquè un dels límits és que la majoria d'habitatges tenen un valor superior als 200.000 euros, xifra que marca el codi com a límit per acollir-se a la dació en pagament.

 

Per això, el portaveu d'ICV al Congrés, ha apostat per "facilitar la reestructuració del deute hipotecari de les famílies igual que s'ha fet amb les promotores immobiliàries" i ha avançat el vot favorable del grup de la Izquierda Plural a la proposició de llei "per raons ètiques, de justícia, humanitàries però també per raons econòmiques". "Si no es deixa d'asfixiar les famílies hipotecades i endeutades, no hi haurà reactivació del consum ni sortida de la crisi econòmica", ha alertat el parlamentari ecosocialista.

 

Coscubiela considera que el text que avui ha arribat a la cambra espanyola "és una nova oportunitat per abordar d'una vegada per a totes el que continua sent un drama de proporcions gegants". Així, Coscubiela ha denunciat que la legislació que fins ara ha aprovat el govern de Mariano Rajoy teòricament amb la voluntat de combatre l'alt número de desnonaments que es produeixen cada any a l'estat espanyol per la incapacitat de moltes famílies de fer front als deutes pendents és un "nyap" i una "rentada de cara per netejar la consciència" que no serveix per reduir el número de desnonaments.  "El Codi està més pensat per rentar la cara al Govern i als bancs que no per a les persones", ha denunciat.

Durant la seva intervenció, el diputat d'ICV al Congrés ha criticat la "ceguera, la insensibilitat i la manca de voluntat" de l'executiu del PP "d'abordar" reformes legislatives profundes oblidant "la petició ciutadana", de la PAH i de nombroses entitats socials, partits i sindicats alhora que "segrestava" la ILP ciutadana que reclamava la dació en pagament que va aconseguir més d'1,5 milions de firmes. "El resultat és que la morositat de les famílies va en augment i el número de desnonats continua creixent", ha lamentat Coscubiela que ha recordat que el PP tampoc va donar compliment a la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre l'anul·lació de les clàusules abusives.