21.06.17

Sara Vilà critica el paper "insuficient" de la UE en matèria de cooperació internacional per lluitar contra les causes de la migració forçada

La senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, ha assenyalat la importància de què la UE no prengui part a conflictes armats i de sancionar els estats membres que comprin o venguin armes a països que no respecten els Drets Humans

La senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, ha participat avui a la trobada europea sobre gestió de la migració al Parlament Europeu, des d’on ha criticat a la UE ja que considera que el seu paper en matèria de cooperació internacional és “molt insuficient” per lluitar contra les causes de la migració forçada. “La cooperació pel desenvolupament consisteix en combatre la pobresa i la manca de seguretat, en treballar més durament per fer front als conflictes violents que causen la migració forçada”, ha apuntat Vilà, recordant que més de la meitat dels refugiats provenen de tres països arrasats per la guerra: Síria, Afganistan i Somàlia.

La senadora també ha volgut plantejar una doble estratègia per detenir el “drama” de la migració forçada. D’una banda, i com a estratègia a curt termini, ha assenyalat la importància de detenir la participació de la UE en conflictes armats, sancionar els estats membres que comprin o venguin armes a països que no respecten els Drets Humans i no cooperar amb països amb dictadors o règims opressors. Vilà també ha proposat lluitar contra les raons per les quals les persones han de fugir obrint canals d’immigració, tot i que ha apuntat que aquestes han de ser segures i no com les turques. “Europa treu pit pel pacte amb Turquia perquè ha reduït l’arribada d’immigrants irregulars en un 90%, però li han passat el problema a Líbia i altres fronteres permeables on segueixen morint centenars de persones ofegades al mar”, ha criticat.

Com a estratègia a llarg termini, Vilà ha plantejat tres punts: dirigir la cooperació al desenvolupament a eradicar la pobresa i desvincular-la de la cooperació en matèria de readmissió i gestió de la migració, gestionant l’atur a llarg termini i fent una previsió d’ajudes al desenvolupament, ja que ajudaria a que els països planifiquin i implementin les reformes.

Vilà ha volgut, també, aplaudir les paraules del President de la Comissió Europea, Jean-Claude Junker, qui ha confirmat que sancionarà els països que no compleixen amb la solidaritat necessària, com és el cas d’Espanya, qui no ha fet cap reforma per poder facilitar i agilitzar l’asil de refugiats, ni ha complert cap quota. “Cal acabar amb els desequilibris entre jurisdiccions d’estats membres que fan que els refugiats vulguin sempre refugiar-se allà on és més fàcil tramitar la seva sol·licitud d’asil”, ha reclamat.