20.06.17

Sara Vilà i Jaume Moya exigeixen al Congrés el seu suport per millorar les condicions laborals i la seguretat dels agents forestals

El diputat i la senadora presenten la iniciativa legislativa al Congrés avalada per sindicats i l’associació professional d’agents rurals ASPARC

En Comú Podem ha portat al Congrés una proposició de llei amb la que es pretén millorar les condicions laborals, la seguretat i la consideració jurídica  de funcions i mitjans d’actuació del col·lectiu d’agents forestals i mediambientals, més de 6.000 a tot l’Estat. El diputat Jaume Moya i la senadora Sara Vilà han presentat aquesta proposició a Lleida, des d’on han aprofitat per demanar el suport de la resta de grups de la cambra baixa perquè es pugui acabar tirar endavant.

La senadora i el diputat, que han comptat amb la col·laboració dels sindicats CCOO, UGT i CSIF i de les associacions catalana i estatal d’agents forestals, ASPARC, per a la redacció del document, han explicat que “la voluntat és que la proposició de llei sigui admesa per la mesa del Congrés durant el juliol perquè els grups puguin iniciar-ne el debat i es pugui acabar votant cap a l’hivern”. Amb aquesta proposició es vol donar resposta a les demandes que, en paraules de Moya, “reivindica el cos des de fa més de deu anys, com posar fi a la inseguretat i el menysteniment que pateixen els agents”, destacant que aquests “desenvolupen una funció vital per la preservació del medi ambient i el paisatge, posant fins i tot en perill la seva vida”, tal com va succeir amb la mort a trets de dos agents rurals al municipi d’Aspa el gener passat.

Entre les demandes que s’inclouen en el document presentat, hi ha la creació d’un marc jurídic amb el qual els agents rurals puguin dur a terme labors de policia, custòdia i vigilància mediambientals. També hi figura la voluntat de configurar el cos com un servei públic d’intervenció i assistència en emergències que tinguin lloc en el medi natural o incidència sobre el medi ambient, incorporant-se, d’aquesta manera, als protocols del nombre d’emergència 112 de les seves respectives comunitats autònomes. La proposició també emplaça al Ministeri d’Interior a crear una comissió estatal per a la col·laboració dels cossos d’agents forestals i mediambientals de tot l’Estat, a més de proposar que els efectius portin els mitjans de defensa personal adequats per fer front a situacions de conflictivitat o risc per a la seva vida o integritat física.

En Comú Podem ja va presentar una moció al Senat per poder tirar endavant una ponència d’estudi en el mateix sentit, tot i que no va prosperar per l’oposició del PP encara que sí van rebre el suport de la resta de grups parlamentaris.