11.10.17

Sara Vilà: “No podem ser corresponsables d’un desastre, prohibim les armes nuclears”

El PP ha rebutjat, gràcies a la seva majoria absoluta al Senat, la moció d’En Comú Podem que demanava prohibir l’armament nuclear a Espanya

Vilà: "No podemos ser corresponsables de un desastre, debemos prohibir las armas nucleares"

La senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, ha defensat al Ple del Senat una moció en què s’exigia al Govern que adherís a Espanya al Tractat per la Prohibició de les Armes Nuclears de les Nacions Unides, un tractat que compta amb el suport de 122 països. “No podem ser corresponsables dels desastres que pugui causar l’ús d’armes nuclears, hem de prohibir les armes nuclears”, ha dit Vilà tot exigint que Espanya s’adhereixi al Tractat “per sentit comú i coherència”.

La moció apostava per detenir la proliferació d’armes i reduir-ne la creació per, a la llarga, eliminar-les definitivament, ja que de les 15.000 armes que es calculen que hi ha al món, gairebé 4.450 estan a punt de ser utilitzades, fet que ha qualificat de “gravíssim”. “La major part d’aquestes armes nuclears són més perilloses que les bombes atòmiques que van llançar-se sobre el Japó el 1945 i podrien matar milions de persones”, ha apuntat la senadora, alhora que indicava que el 93% del total d’armes nuclears estan en mans dels EE.UU. i Rússia, mentre que el 7% restant les posseeixen Regne Unit, França, Xina, Paquistan, India, Israel i, al contrari del que podria semblar, Corea del Nord en últim lloc.

Espanya no s’adherirà al Tractat donat el rebuig del PP a la moció presentada al Senat, on els populars tenen majoria absoluta, tot i que la PNL que es va votar al Congrés va comptar amb el suport de tots els grups excepte el del grup popular, que es va abstenir. L’adhesió al Tractat hagués prohibit desenvolupar, provar, transferir, posseir, exportar i usar armes nuclears, així com tampoc fer-ne ús per part de terceres nacions d’armes nuclears al territori del país signant.