06.06.17

Sara Vilà retreu al Govern de l’Estat la manca de lideratge públic en matèria de cooperació internacional

La senadora d'En Comú Podem ha recordat que el Govern ha retallat des de 2008 el 84% del pressupost, deixant Espanya a la cua dels països donants per darrere de Malta i Grècia

El grup d’en Comú Podem al Senat ha demanat explicacions al Ministre d’Afers Internacionals i Cooperació, Alfonso Dastis, sobre el paper que juga Espanya en matèria de cooperació internacional després que hagi estat una de les àrees en què més s’ha retallat en els últims anys, tal i com ha recordat la senadora Sara Vilà. “S’ha retallat un 84% en els pressupostos de cooperació internacional des de 2008, això significa no només que incomplim els acords als que ens vam adherir a trobades i fòrums, anem en el camí oposat al que ens vam comprometre”, ha avisat la senadora. De fet, Espanya es troba a la cua de donants, cedint únicament un 0,21% d’ajuda al desenvolupament, el que va significar un 0,12% de la renda bruta de 2015, molt per darrere d’altres països que han patit els estralls de la crisi com Malta o Grècia.

“Cooperació és una paraula maquíssima, però no una política pública per la que el Govern estigui apostant”, ha criticat Vilà, recordant que l’Administració General de l’Estat i el Ministeri han deixat de proporcionar 200 milions en ajudes al desenvolupament. La senadora ha recordat que  a més d’una manca de pressupost, també falten estructures i planificació anual ja que tant la Secretaria d’Estat com l‘Agència encarregades de les ajudes al desenvolupament estan en procés de reestructuració, el que dificulta tenir un pla director. A més, també ha destacat que el sector públic ha de ser qui ha de dir al sector privat cap a on dirigir les ajudes, qui ha de liderar la cooperació internacional.

La senadora Vilà també ha volgut destacar que han estat les ONG les que més han patit les retallades i que el Govern hauria de “deixar d’omplir-se la boca” parlant de la tasca dels cooperants espanyols quan no dotar-los de pressupost implica, com ha dit, “que el Govern i l’Estat no reconeixen com cal la importància d’allò que estan fent”. “El 64% de la ciutadania de l’Estat considera una prioritat l’ajuda als països en desenvolupament, el 63% considera que cal augmentar la nostra ajuda”, ha explicat, recordant que “tenim una de les societats més solidàries d’Europa i el Govern no està fent cas a la seva voluntat”.

Vilà també ha volgut recordar que Espanya està incomplint el pla de reubicació de refugiats i que no s’hi val dir que no hi ha prou refugiats buscant asil quan “ens consta que hi ha més de 60.000 refugiats esperant ser reubicats a Grècia”. “No us ho diem nosaltres, us ho diu el Comissari europeu que si la situació no canvia, la Unió Europea obrirà un expedient sancionador”, ha avisat.

Finalment, la senadora ha introduït preguntes sobre la situació al Rif, on s’han produït manifestacions que han estat reprimides violentament, sobre les dificultats de fer arribar ajuda humanitària a Gaza i sobre el Pla d’empreses i drets humans que es va debatre el 2014 al Consell de Ministres entre d’altres temes.