01.03.17

Taula Rodona sobre la repressió franquista i el moviment obrer

Acte dins del cicle de memòria de la lluita antifranquista que impulsa ICV de Barcelona

El passat dimecres, 1 de març, a la seu del Museu Històric-Social de la Maquinista i Macosa, es va celebrar una taula rodona sobre la repressió franquista i el moviment obrer. Els ponents eren en Carles Vallejo, antic treballador de la SEAT que hi va impulsar la creació de CC.OO., en Domènec Martínez, antic treballador del tèxtil de Terrassa, detingut diverses vegades, i la Maria Salvo víctima de la repressió feixista, que va estar 16 anys a la presó i 9 d’ells al Penal de Segòvia.

Tots ells son membres de l’Associació Catalana d’ex-presos del Franquisme, i van poder traslladar als mes 40 assistents les seves vivències d’una lluita del passat, que te tant a veure, amb la necessària lluita actual contra la reaparició de feixisme a Europa. El paper decisiu en aquesta lluita de la classe obrera i de les dones especialment que feien la feina mes arriscada i dura per mantenir, a Catalunya i a Espanya, la trama organitzada del PCE/PSUC i de CC.OO.

Totes les intervencions varen ser interessants i compromeses. Els assistents al final van intervenir per a concretar alguns temes, com per exemple la inauguració d’un carrer dedicat al obrer Ruiz Villalba, assassinat per la policia, o la demanda de dignificació de l’espai que antigament ocupava la presó de dones de Les Corts.

Aquest ha estat un dels actes, del cicle que ICV vol impulsar durant l’any 2017, per fer memòria de totes aquelles persones, que des de papers diversos van fer possible mantenir la lluita contra el feixisme i el franquisme. Tot va començar amb la lluita per defensar la República, en una propera sessió el dia 23 de març recordarem la batalla de l’Ebre i farem una visita a les terres que encara en tenen els darrers vestigis d’aquella lluita.