04.04.17

Urtasun celebra que la Comissió hagi aprovat una sessió sobre “football leaks” el 5 de setembre

L' eurodiputat afirma que que "tots aquests escàndols es podrien solucionar amb un tipus mínim comú per a tota la UE en l’impost de societats

Pilota de futbol

La Comissió d’Investigació sobre els Papers de Panamà del Parlament Europeu ha acordat realitzar una sessió monogràfica sobre el cas del presumpte frau fiscal destapat per “football leaks”, que afecta entre d’altres el futbolista Cristiano Ronaldo. El Grup Verds/ALE ha sol·licitat formalment que comparegui el seu agent Jorge Mendes així como el president de la FIFA Gianni Infantino en la sessió prevista per al proper 5 de setembre.

Precisament avui fa un any, el Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) i un centenar de mitjans de comunicació col·laboradors van publicar els seus primers articles sobre els “Papers de Panamà”. Es van analitzar onze milions d’arxius, datats des del 1977 fins el 2015, de la firma panamenya Mossack Fonseca, especialista en intermediació amb paradisos fiscals. La seva investigació va revelar els mecanismes d’evasió fiscal de governants, multimilionaris, grans empresaris i altres personalitats.

Sobre la petició de compareixença de Jorge Mendes i l’aniversari dels Papers de Panamà, l’eurodiputat d’ICV Ernest URTASUN ha afirmat:

“Aquesta comissió d’investigació està dissenyada per investigar qualsevol mecanisme de frau fiscal massiu, com és el cas dels entramats de cobrament de drets d’imatge en empreses a Irlanda que va destapar “football leaks”. FIFA, intermediaris i futbolistes han de donar explicacions, perquè tots hi tenen part de responsabilitat, i per això hem sol·licitat que Jorge Mendes comparegui, ja que les seves gestions semblen ser en el centre de l’entramat d’empreses pantalla per evitar que els futbolistes i entrenadors tributin el que els correspon. És especialment inacceptable quan es tracta d’individus tan ben pagats i amb tant reconeixement social.

L’opinió pública es va veure sacsejada fa un any per l’escàndol dels Papers de Panamà, i això ens ha permès avançar en la lluita contra la injustícia fiscal. Hem de reconèixer a la Comissió Europea haver treballat contra els mecanismes que les multinacionals utilitzen per defraudar, però els governs dels Estats membres segueixen sense fer els seus deures. Tots aquests escàndols es podrien solucionar amb un tipus mínim comú per a tota la UE en l’impost de  societats, transparència fiscal país per país i una base imposable consolidada comuna, com el nostre Grup ha demanat en reiterades ocasions”.