15.06.16

Urtasun critica la decisió de la UE de traslladar de nou la responsabilitat dels refugiats a Grècia

L’eurodiputat d’ICV veu “incoherents” les noves propostes de la Comissió Europea i lamenta que els estats membres no busquin una sortida conjunta i solidària

Foto: Juli Tello

La Comissió Europea ha presentat avui un informe sobre l'estat d'aplicació del Pacte de la UE-Turquia i un pla per a la devolució dels sol·licitants d'asil procedents d'altres estats membres a Grècia en el marc del sistema de Dublín. El pla preveu que Grècia es reinsereixi en el sistema de Dublín i que comenci a rebre abans de final d'any sol·licitants d'asil procedents d'altres estats membres de la UE.Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV, ha qualificat d’incoherents les propostes presentades avui i ha afegit que aquestes demostren una vegada més la incapacitat de la UE i dels estats membres a trobar una resposta conjunta i solidària a la crisi dels refugiats. "És inacceptable que la UE vulgui de nou traslladar la responsabilitat de la protecció dels refugiats que busquen asil a la UE a Grècia, proposant tornar al marc de Dublín, un marc que sabem és del tot injust pels països de la UE amb fronteres exteriors i que ha de ser reformat urgentment "ha afegit Urtasun.

 

L'eurodiputat també ha criticat energèticament que es vulguin aplicar aquestes mesures tot i saber que el sistema grec està ja saturat amb la gran quantitat de peticionaris d'asil rebuts, mentre que altres estats no estan assumint cap tipus de responsabilitat davant la crisi. "És indignant veure el lent progrés del sistema de reassentaments i reubicació, on menys del 5% dels compromisos originals dels estats s'han complert fins al moment. Això és una mostra clara de la manca de responsabilitat i solidaritat dels estats i la manca de resposta col·lectiva de la UE, realitat que s'ha vist empitjorada després del vergonyant pacte entre la UE i Turquia "ha declarat Urtasun.