06.07.16

Urtasun denuncia que FRONTEX s'ha transformat en una agència de deportació

El Parlament Europeu ha aprovat avui una proposta que augmenta les competències de l'Agència Europea per a la gestió de les fronteres exteriors (FRONTEX) amb l'oposició del grup dels Verds / ALE

Ernest Urtasun durant una intervenció al Parlament Europeu

L’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha lamentat profundament l'aprovació de la proposta que augmenta les competències de l’Agència Europa per a la gestió de les fronteres exteriors ja que "aquesta transformaria FRONTEX en una agència de protecció de fronteres i de devolució de refugiats". Segons l'eurodiputat la proposta aprovada no pretén protegir els refugiats, sinó que vol penalitzar els estats membres que deixin entrar "massa" refugiats o que estiguin expulsant del seu territori a "poques" persones sense dret a romandre a la UE. "Els Estats a més també es podrien veure obligats a acceptar les operacions de Frontex contra la seva voluntat, sota pena de ser expulsats de la zona Schengen. Aquest és un atac directe contra l'esperit de la Unió Europea "ha denunciat Urtasun.

L'eurodiputat també ha criticat el fet que els drets humans i la protecció de refugiats hagin quedat clarament marginats en aquesta reforma i que tot i l'augment de les competències de Frontex, aquesta seguirà sense estar obligada a realitzar operacions de recerca a la mediterrània. "Això és absolutament vergonyós quan són més que coneguts els nivells rècord de persones que moren durant la travessia de la Mediterrània" ha afegit l'eurodiputat d’ICV.

A més, segons Urtasun, la proposta aprovada avui demostra que la UE continua la seva política d'externalització de la gestió de fronteres i critica que sota aquest nou règim, FRONTEX està facultada per dur a terme missions de cooperació de control de fronteres a tercers països, és dir més enllà de les fronteres de la UE i en països com Líbia. Per tant, per Urtasun, "FRONTEX es convertiria en còmplice per defecte d'aquells règims que no respecten els drets fonamentals ni la protecció dels migrants i refugiats".

No obstant això, Urtasun també ha volgut assenyalar que el Parlament Europeu ha acordat que FRONTEX no podrà deportar persones procedents d'un tercer país, com Sèrbia o Turquia, a un altre tercer país. "El grup dels Verds/ALE hem aconseguit la inclusió d'una disposició per crear un mecanisme de queixes perquè aquelles persones que sentin que els seus drets no són respectats en el marc d'una missió Frontex puguin, almenys, presentar la seva denúncia" ha afegit el també portaveu d’ICV. Finalment, Urtasun ha volgut concloure recordant que la gestió de les fronteres “no pot estar exempta del respecte dels drets humans ni pot significar una vulneració del dret d'asil i la protecció dels refugiats".