07.03.16

Urtasun denuncia que les polítiques d'asil i refugi de la UE atempten contra els drets de les dones refugiades

L’eurodiputat d’ICV critica la manca d'acció dels governs nacionals i de les seves polítiques repressives contra els refugiats i reclama mesures d’urgència

Ernest Urtasun i Gaby Poblet durant una visita parlamentària a Ceuta

Demà, Dia Internacional de les Dones, el Parlament Europeu votarà l'informe "La situació de les dones refugiades i demandants d'asil a la UE" on es demana la implementació immediata d'un conjunt d'accions polítiques per protegir les dones i els nens / es refugiades que arriben a Europa. Segons ACNUR des de l'inici de l'any, dones i nens ja són el 55% dels refugiats que arriben a Grècia. Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV i ponent en l'ombra de l'informe, ha volgut expressar la seva “total solidaritat” amb aquestes dones que sovint s'enfronten amb la discriminació i la violència diària al seu país i que avui obligades a fugir, el seu camí cap a Europa està marcat per la violència sexual, l'extorsió, l'explotació o la violació per part d'individus, traficants i xarxes criminals.

Segons l'eurodiputat "la crisi que estem vivint avui en dia és producte de la manca d'acció dels governs nacionals i de les seves polítiques repressives contra els refugiats. La incapacitat dels governs a obrir vies legals i segures per entrar al nostre continent obliga les dones i nens a dependre de contrabandistes i traficants sense escrúpols". "Els governs europeus són responsables de la violència, les deportacions i violacions de drets humans que estan patint aquestes dones i nens", ha criticat l'eurodiputat, per la qual cosa ha manifestat que "davant la cimera de la UE de 17-18 de març hem d'exigir l'obertura urgent de rutes d'asil segures i legals".

 A més,  l'eurodiputat considera que la UE ha d'implementar nombroses mesures d'urgència (moltes  les quals s'exigeixen en l'informe esmentat) com la possibilitat que les dones puguin presentar una sol·licitud d'asil independent del seu cònjuge; la provisió de suport psicològic a les supervivents de violació, violència sexual i tracta; i posar fi a la detenció de nens, nenes, ancians i dones embarassades i lactants ".

Finalment, Urtasun també ha volgut alertar del perill de la proposta de la Comissió Europea de crear una llista de països segurs, ja que moltes dones podrien ser deportades a països on no es reconeguin els seus drets i per tant posant-les de nou en greu perill.